(P) Angina pectorala – una dintre cele mai des intanite afectiuni cardiovasculare in Romania
Angina pectorala sau cardiopatia ischemica este o afectiune cardiovasculara reprezentata de durerea toracica ce apare atunci cand o parte din muschiul inimii nu primeste suficient oxigen. In tara noastra, angina pectorala este una dintre cele mai des intalnite afectiuni cardiologice, reprezentand totodata si cauza principala de mortalitate la nivel mondial. Specialistii Centrului Medical Anadolu spun ca aceasta afectiune este asociata adeseori cu factori de risc precum: fumatul, diabetul, obezitatea abdominala, dar si cu hipertensiunea arteriala si hipercolesterolemia.
Angina pectorala - diagnosticare si tratament
In cazul acestei afectiuni pacientul poate experimenta episoade de durere toracica care pot incepe odata cu efortul fizic. Specialistii Departamentului de Diagnosticare si Imagistica a Centrului Medical Anadolu din Turcia spun ca electrocardiograma poate oferi un diagnostic precis de angina pectorala, atat timp cat testul este facut cand pacientul resimte durerea propriu-zisa. In absenta durerii, electrocardiograma trebuie urmata si de alte teste, pentru a putea confirma un diagnostic de cardiopatie ischemica. Printre aceste analize se numara:
- testul de efort
- CT multislice
- coronarografia
- scintigrafia miocardica.
Infartul miocardic acut – cea mai grava forma de angina pectorala
In Romania, bolile de inima reprezinta principala cauza de mortalitate, iar infartul miocardic reprezinta 60% din totalul deceselor inregistrate in tara noastra. Sfatul specialistilor este sa nu ignorati nicio durere in zona inimii si sa mergeti la controale regulate, cel putin o data pe an.
Sursa: PaginaMedicala.ro