De anul acesta, pacientii cu leucemie mieloida cronica beneficiaza de 3 noi terapii decontate
Pacientii cu leucemie mieloida cronica (LMC) beneficiaza de trei molecule noi, scumpe si eficiente, incepand de anul acesta, a explicat medicul primar hematolog Horia Bumbea. Aceste terapii pot ajunge la pretul de 10 mii de lei pe luna, pentru un pacient.
”Ne bucuram sa putem oferi pacientului, din start, posibilitatea de a avea cel putin 3 medicamente, 3 molecule care sunt disponibile de anul acesta, chiar de linia I. Este un lucru minunat ca avem 3 medicamente scumpe, care sunt puse la dispozitia pacientului pentru a-i oferi o sansa de raspuns”, a explicat conf. dr. Horia Bumbea, medic primar hematologie, de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, prezent la un eveniment care marcheaza 22 septembrie, Ziua Mondiala a LMC.
Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate a explicat ca pacientii cu afectiuni oncologice au beneficiat mereu de "un suport special".
"Putem spune ca intr-o oarecare masura, programul national de oncologie, de boli rare a beneficiat de un suport mai special, deosebit, s-au facut eforturi pe care ne bucuram ca le apreciati si ca in acest moment pacientii au tratamentul pentru a duce un trai normal, o viata normala", a explicat Mihaela Tanase, reprezentanta CNAS.
Medicul hematolog are un rol extrem de important in depistarea si tratarea pacientului cu LMC
Dupa o serie de analize care sa ateste prezenta bolii, pacientul trebuie informat cu privire la afectiunea pe care o are si la tratamentul urmat.
„Stabilirea diagnosticului, discutia cu pacientul, rolul hematologului se va prelungi pe o perioada lunga. Pacientul va reveni regulat la medic pentru ca aceste medicamente care practic au transformat o boala canceroasa intr-o boala cronica trebuie monitorizate, pacientul trebuie sa inteleaga ca medicamentele ii pot oferi diverse reactii adverse, reactiile adverse pot fi survolate si, dupa o perioada, ele vor fi mai usor suportate. In acelasi timp, o stare de bine a pacientului nu echivaleaza cu lipsa necesitatii de a continua tratamentul, vorbim aici de complianta la tratament. Este o problema nu doar romaneasca, ci si in tari dezvoltate. (...) Pacientul trebuie sa continue tratamentul, chiar daca se simte bine, pentru ca lipsa compliantei la tratament poate duce la esec terapeutic”, a explicat conf. Bumbea.
Datorita tratamentului si a observatiei medicilor curanti, pacientii reusesc sa supravietuiasca timp indelungat, avand o viata activa, a mai explicat sursa citata.
„Acest tratament trebuie sa fie monitorizat periodic si rolul hematologului este de a verifica, in permanenta, daca tratamentul isi face efectul. Aici este rolul laboratorului de inalta performanta, a testelor de biologie moleculara si de genetica care trebuie efectuate pentru a constata eficienta acestui tratament. (...)Paicentii cu LMC cu tratament se reintegreaza, primesc tratament, duc o viata normala, cu exeptia faptului ca trebuie sa ne viziteze o data pe luna si trebuie sa faca anumite analize”, a mai spus conf. Horia Bumbea.
Complianta pacientilor cu LMC este de 2/3, in Europa. Anual, cateva mii de oameni din Romania sufera de LMC.
Nu exista liste de asteptare pentru pacientii cu afectiuni oncologice
„Chiar daca se intamplac ca un pacient sa nu primeasca imediat aprobarea, asta nu inseamna ca este pe lista de asteptare. Sunt proceduri care trebuie respectate si, din fericire, pentru ca nu vorbim de o boala acuta, ci de una cronica, intarzierea nu este mai mare de o luna datorita procedurilor care se realizeaza si e f bine ca pacientul sa inteleaga acest lucru”, a mai explicat doctorul de la Spitalul Universitar din Bucuresti.
Trei laboratoare de citogenetica in tara
Pentru depistarea si monitorizarea unei afectiuni precum LMC este nevoie de o serie de analize, in parte realizate in laboratoarele de citogenetica. La noi in tara exista trei astfel de laboratoare: doua la Bucuresti si unul la Iasi, din care cel de la Institutul Clinic Fundeni (Bucuresti) este cel mai mare.
In cadrul acestui Institut, doar pentru leucemia acuta, la debut, pacientul, venit de oriunde din tara, nu plateste pentru analizele ce i se realizeaza in laborator. In rest, toti pacientii care vor sa faca astfel de analize trebuie sa plateasca, cu exeptia celor care se trateaza la Institutului Clinic Fundeni.
Autor: Iuliana-Maria Vişan
Sursa: PaginaMedicala.ro