Imprimare

Sistemul cardului de sanatate a fost nefunctional timp de 2 ore

Adaugat in Stiri din domeniul medical

UPDATE Sistemul cardului de sanatate a fost deblocat in jurul orei 18:45, luni, 21 septembrie.

Sistemul cardului de sanatate este nefunctional de la ora 16:30, a acestei zile. Reprezentantii CNAS spun ca se lucreaza pentru remedierea acestei probleme.

„Din cauza unor variatii de tensiune electrica, sistemul cardului de sanatate nu mai functioneaza on-line incepand cu orele 16.30. Specialistii lucreaza pentru remedierea defectiunii si apreciem ca in termen de maximum 3 ore sistemul va functiona in parametri normali. In acest interval, furnizorii vor acorda servicii medicale si farmaceutice in sistem off-line, asa cum prevad normele de utilizare a cardului national de sanatate. Pe site-ul CNAS a fost postat anuntul de avertizare a furnizorilor despre aceasta situatie”, se arata intr-un comunicat al CNAS.

Medicii trebuie sa introduca serviciile efectuate in PIAS, la cel mult 72 de ore, folosind amprenta de timp si numarul de card.

Normele de utilizare ale cardului de sanatate prevad astfel de situatii, in care furnizorii de servicii medicale trebuie sa procedeze dupa cum urmeaza:

- dupa introducerea cardului in cititor, se tasteaza PIN-ul de catre asigurat iar sistemul este pregatit sa pastreze amprenta de timp si numarul de card folosit;
- se inregistreaza serviciul CEAS in aplicatia de furnizori;
- de la momentul repunerii in functiune a sistemului CEAS, serviciile efectuate si operate in aplicatie de furnizori vor trebui incarcate in PIAS in limita celor 72 de ore;
- toate serviciile prestate si operate in sistem incepand cu ora 6.55 pana la remedierea defectiunii se vor valida in PIAS doar pe baza amprentei de timp si numar de card.

Sistemul cardului de sanatate a avut si vineri, 18 septembrie, un blocaj de 5 ore.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Sistemul-cardului-de-sanatate-a-fost-nefunctional-timp-de-2-ore_21260/

lauff lautf laurf