CNAS: Medicul poate prescrie implant bilateral cohlear, iar Casa il decontaza
Medicii specialisti, care evalueaza asiguratii bolnavi ce necesita un implant cohlear sau un implant bilateral, pot realiza interventiile chirurgicale, iar Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) deconteaza aceste implanturi.
„In cadrul programului national de tratament al surditatii prin proteze auditive implantabile nu exista o prevedere care sa limiteze numarul de implanturi cohleare care se pot deconta pentru un asigurat, de catre casa de asigurari de sanatate. In cazul in care sunt necesare doua implanturi cohleare, medicul specialist este cel care decide daca se vor efectua simultan sau pe rand. Indiferent de decizie, costurile implanturilor cohleare vor fi suportate de catre casa de asigurari.”, se arata intr-un comunicat al CNAS.
In cazul in care solicitarile de implanturi cohleare depasesc capaciatatea de infrastructura si resursa umana a medicilor specialisti de a efectua acest tip de interventie chirurgicala, acestia vor decide lista de prioritizare a cazurilor. O astfel de lista se va realiza si in situatiile in care cererile de implantare depasesc numarul de dispozitive existente la un moment dat, la nivelul unitatii sanitare care deruleaza programul.
Programul national al surditatii are un buget de 11, 25 milioane de lei, in 2015
Creditele de angajament alocate in 2015 pentru implanturile cohleare sunt de 11,25 milioane lei, contravaloarea a 110 implanturi cohleare. Costul mediu al unui implant cohlear este de 96.385 lei, se mai arata in comunicat.
Sapte spitale din tara incluse in programul de tratament al surditatii
La nivel national, sapte spitale deruleaza acest program:
1.Institutul de Fonoaudiologie si Chirurgie Functionala O.R.L. "Prof. Dr. Dorin Hociota"
2.Spitalul Clinic Coltea Bucuresti
3.Spitalul Clinic Municipal Timisoara
4.Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca
5.Spitalul Clinic de Recuperare Iasi
6.Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures.
CNAS a transmis o circulara caselor de asigurari judetene prin care le solicita informarea furnizorilor care deruleaza programul de tratament al surditatii privind prevederile legislative conform carora, in cadrul acestui program, pacientul poate beneficia doar de un implant cohlear sau de implant bilateral, dupa caz. Casele de asigurari de sanatate deconteaza implanturile cohleare efectuate unui bolnav, ca urmare a deciziei medicului specialist care evalueaza bolnavul si stabileste momentul efectuarii interventiei sau interventiilor chirurgicale.
Sursa: PaginaMedicala.ro