Depistat rapid, cancerul bronhopulmonar scade cheltuielile de la buget
In cadrul Conferintei Regionale dedicate diagnosticului precoce al cancerului bronhopulmonar, de la Craiova, s-a concluzionat ca aceasta afectiune, depistata la timp, mareste durata de viata a pacientilor si scade semnifitativ cheltuielile de la bugetul de stat.
Prezent la evenimentul de la Craiova, de pe 18 septembrie, prof. univ. dr. Ioan Cordos, manager al Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” Bucuresti si presedinte al Comisiei de chirurgie toracica din Ministerul Sanatatii a mentionat faptul ca doar o depistare precoce a cancerului bronhopulmonar va conduce la scaderea cheltuielilor de la buget si la cresterea sperantei de viata a pacientilor. “Cancerul bronhopulmonar este o problema foarte serioasa, dar nu este cazul nici sa dramatizam, nici sa speriem oamenii. Exista insa o singura solutie pentru a rezolva aceasta problema, si anume sa sensibilizam pe toti colegii pentru a depista precoce cat mai multe astfel de cazuri“, a subliniat prof. Cordos.
In aceasta situatie, rolul medicilor de familie este primordial. “Medicii de familie trebuie sa fie atenti la factorii de risc si sa trimita pacientul cat mai din timp la pneumolog si la investigatii suplimentare, mai ales daca pacientul acuza tuse persistenta, oboseala, hemoptizie, dureri in piept, alterarea starii generale sau a avut infectii respiratorii recurente”, a subliniat Dalida Mosorescu, medic de familie.
120 de medici participanti la Conferinta de la Craiova
Evenimentul a fost gazduit de Universitatea de Medicina si Farmacie Craiova si a reunit peste 120 de medici din urmatoarele specialitati: medicina de familie, oncologie, pneumologie, chirugie toracica, anatomie patologica, imagistica medicala si ATI.
Obiectivul Conferintei a constat in furnizarea de informatii specializate in vederea depistarii precoce a cancerului bronhopulmonar care, de cele mai multe ori, este descoperit in stadii depasite din punct de vedere terapeutic. „Patologia tumorala pulmonara poate fi tratata multimodal in Oltenia. Este nevoie de o colaborare stransa intre medici de familie, pneumologi, chirurgi toracici si oncologi. Totodata se impune implementarea in Oltenia a unui program de screening pentru cancerul bronhopulmonar”, a declarat cu ocazia acestui eveniment initiatorul si coordonatorul stiintific al acestei manifestari, sef lucr. dr. Alin Demetrian, seful Clinicii de Chirurgie Toracica din cadrul UMF Craiova.
Potrivit acestuia, in Romania sunt diagnosticate anual cu cancer bronhopulmonar 10.600 de persoane, 10 % dintre acestea regasindu-se in Oltenia. Ingrijorator este faptul ca, mai mult de jumatate din pacienti au metastaze in momentul diagnosticului, iar numai 25% din cazurile diagnosticate sunt operabile. “In acest context, speranta de viata a unui pacient cu cancer bronhopulmonar este diminuata cu 15 ani”, a mai precizat dr. Alin Demetrian.
Datele prezentate in cadrul conferintei de presa de catre Mihaela Luci Stefan, presedintele Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj, indica o dinamica ingrijoratoare atat a numarului de bolnavi cu afectiuni oncologice, cat si a cheltuielilor de la buget cu acestia. „Daca in 2013, au fost inregistrati in judetul Dolj 4.274 de bolnavi cu afectiuni oncologice, iar cheltuielile de la buget cu acestia au fost de 49,6 milioane de lei, in 2014 numarul acestora a crescut la 4.784, iar sumele alocate la 56,2 milioane de lei. Numai in primele sase luni ale acestui an, numarul bolnavilor s-a ridicat la 3.965, iar cheltuielile cu medicamentele au depasit 30 de milioane de lei”, a declarat presedintele Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj, Mihaela Luci Stefan.
Printre liderii de opinie care au participat la aceasta conferinta s-au aflat: dr. Dorin Vancea, presedinte al Sectiunii de Cancer Bronhopulmonar a Societatii Romane de Pneumologie, conf. univ dr. Dan Ulmeanu sau conf. univ. dr. Mihai Popescu, medic primar Radiologie si Imagistica Medicala.
Sursa: PaginaMedicala.ro