Imprimare

Premiera: Romania, printre primele tari cu acces la insulina bazala de ultima generatie

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Pe piata farmaceutica din Romania se lanseaza un tip de insulina bazala de ultima generatie, injectabila, pentru tratamentul adultilor cu diabet zaharat de tip 1 si 2. Romania se afla printre primele tari europene cu acces la aceasta terapie, iar de la 1 octombrie, ar putea fi decontata de CNAS.


Noul produs a demonstrat un control glicemic stabil si prelungit, cu o durata de actiune de peste 24 de ore, cu o variabilitate redusa a glicemiei, la aceeasi persoana, pe parcursul zilei, in comparatie cu insulina glargin disponibila pana in acest moment.

Obiectivul tratamentului diabetului este de a aduce nivelurile de glucoza din sange la tinta de control cu scopul de a reduce incidenta aparitiei complicatiilor micro si macrovasculare ale diabetului. Totusi, aproximativ 50% dintre persoanele cu diabet, care urmeaza un tratament cu insulina sau nu, nu isi ating tinta de control a glicemiei.

”Diabetul este asociat cu fluctuatii rapide ale nivelului de glucoza din sange, iar un control instabil al glicemiei poate duce la hiperglicemie sau hipoglicemie. Acestea pot contribui la aparitia mai precoce a complicatiilor microvasculare (afectarea oculara, renala, a nervilor periferici) si macrovasculare (evenimente cardiovasculare). Un control deficitar al glicemiei, aparitia complicatiilor, aderenta redusa la tratament si optimizarea stilului de viata contribuie la reducerea calitatii vietii persoanei cu diabet si cresterea cheltuielilor de sanatate”, a explicat prof. dr. Cristian Serafinceanu, presedinte al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Diabetul este o boala evolutiva si de aceea, desi exista mai multe optiuni de tratament, multe persoane cu diabet de tip 2 au nevoie de insulina pentru a obtine un control adecvat al glicemiei. In procesul de gestionare a diabetului, initierea terapiei cu insulina este uneori intarziata din diferite motive (inertie clinica, teama de injectie, etc), unul dintre acestea fiind si teama de hipoglicemie.

”Insulina bazala analog este deja un standard pentru tratamentul persoanelor cu diabet zaharat tip 1 si 2. In acest context, insulina glargin s-a impus prin eficacitate si siguranta dovedite (hipoglicemie, siguranta cardiovasculara), fiind insulina bazala analog cea mai utilizata in practica medicala curenta din intreaga lume.

Cu toate acestea, atat medicul, cat si pacientul se confrunta cu necesitatea realizarii echilibrului dintre controlul diabetului si riscul de hipoglicemie, ceea ce poate limita capacitatea de a optimiza tratamentul cu insulina bazala. Aceasta duce la diminuarea increderii pacientilor in capacitatea de auto-control. De aceea, este binevenita o noua formulare de insulina glargin care prin reducerea riscului de hipoglicemie, administrarea mai flexibila, controlul mai stabil al glicemiei pe durata a 24 ore, va imbunatati atat controlul diabetului, cat si calitatea vietii persoanelor cu diabet”, a declarat prof. pr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane si presedinte de onoare al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Eficacitatea insulinei bazale, dovedita clinic

Eficacitatea si siguranta insulinei bazale au fost evaluate prin programul de studii clinice EDITION, care include mai multe studii internationale de faza III, care au inclus peste 3.500 de adulti cu diabet zaharat de tip 1 sau 2, necontrolati cu tratamentul lor actual. Romania s-a numarat printre tarile incluse in studiul EDITION, prin intermediul a numerosi investigatori si pacienti.

Noua insulina si-a demonstrat capacitatea de a controla eficient glicemia, avand totodata, un profil de siguranta favorabil. In studiile derulate la pacienti cu diabet zaharat de tip 2, noua insulina a demonstrat un risc semnificativ mai mic de episoade hipoglicemice diurne (in orice moment al zilei) si nocturne, comparativ cu insulina glargin disponibila pana in acest moment.

Noul produs este disponibil prin intermediul unui stilou injector preumplut, care contine 450 de unitati de insulina si care permite o doza maxima de 80 de unitati pentru o singura injectie. Stiloul prezinta elemente de design ergonomic, printre care o eticheta mai mare pentru citirea informatiilor importante si diferentierea cromatica clara, printr-un suport de cartus colorat.

Insulina bazala Toujeo a primit aprobarea din partea Administratiei Americane pentru Alimente si Medicamente si avizul pozitiv al Comitetului pentru Produse de Uz Uman din cadrul Agentiei Europene a Medicamentului in februarie 2015, fiind lansat in Statele Unite ale Americii in martie 2015. Produsul a fost aprobat in Uniunea Europeana in luna mai.

Romania, tara in care Nicolae Paulescu a descoperit insulina, este in primul val de tari europene in care persoanele cu diabet vor avea acces la insulina bazala de ultima generatie. Conform Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, aproximativ 700.000 de romani sufera de diabet zaharat.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Premiera_-Romania_-printre-primele-tari-cu-acces-la-insulina-bazala-de-ultima-generatie_21272/

lauff lautf laurf