Imprimare

Arafat: SMURD a inceput la Targu Mures „cu o masina, cu niste nebuni”

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Intemeietorul Serviciului Mobil de Urgenta Reanimare si Descarcerare (SMURD) din Romania, dr. Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta din Ministerul Afacerilor Interne, a declarat cu ocazia implinirii a 25 de ani de SMURD ca totul a inceput la Targu Mures cu o masina, "cu niste nebuni" si s-a ajuns la un sistem pe o tara intreaga, scrie Agerpres.

„Ce se intampla astazi (n.r. 25 septembrie), la Targu Mures, este de o importanta maxima pentru ca noi sarbatorim 25 de ani de munca si de lucru in echipa, ca sa ajungem unde este SMURD astazi si nu doar SMURD, vorbim despre intreg sistemul de urgenta din care SMURD face parte. S-a inceput cu o masina, cu niste nebuni — printre care si dr. Cristian Boieriu — care au acceptat sa se implice si au ramas implicati pana azi, si de la o masina am ajuns la un sistem pe o tara intreaga. Acest lucru nu putea sa aiba loc daca nu ii aveam pe cei care au vazut si ne-au sprijinit. Acum, ne sprijina foarte multe institutii si ministere”, a aratat Raed Arafat.

Acesta a spus ca manifestarile dedicate implinirii a 25 de ani de la infiintarea SMURD la Targu Mures beneficiaza si de o prezenta importanta a unor oaspeti straini, 'fara de care, in anumite momente, poate nu am fi putut continua si nu am fi putut sa ajungem la o asemenea calitate pe care o avem astazi'.

„Pompierii din Scotia, care ne fac onoarea sa defileze cu noi, care au fost primii alaturi de noi, impreuna cu Spitalul Regal din Edinburgh, in 1993, cu prima echipa de descarcerare, prima camera de resuscitare, apoi cursuri facute cu colegii din Paris, primele centre de formare facute cu sprijinul guvernului SUA, prin fonduri care au venit prin Agentia de Dezvoltare, care ne-au permis sa deschidem primele cinci centre de formare, unul la Targu Mures si multe alte exemple; foarte important, sprijinul guvernamental elvetian, care a inceput in 1996 pentru serviciile de urgenta, pentru serviciile de ambulanta, pentru SMURD, Dispeceratul integrat in 2001 cu dotare cu tot, iar acum sunt proiecte continue pe care le sprijina Guvernul elvetian, inclusiv cel de colaborare cu serviciul aerian din Elvetia — toate acestea si prezenta colegilor din alte tari arata ca este o recunoastere, o mandrie ca un proiect inceput in 1990, fara a fi planificat sa ajunga unde este azi, a ajuns unde este de fapt”, a mai explicat dr. Arafat.

Acesta a precizat ca in 2012 ultimul judet in tara in care s-a infiintat SMURD este Teleorman, iar in 2014, cu sprijinul Guvernului Romaniei si al Republicii Moldova, SMURD a trecut granita, cu acelasi nume.

In plus, a subliniat Arafat, s-a ajuns de la 3 interventii pe zi in 1990, cu o echipa care era in Targu Mures, la peste 1.100 de interventii pe zi a echipajelor SMURD, terestre si aeriene.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Arafat_-SMURD-a-inceput-la-Targu-Mures-_cu-o-masina_-cu-niste-nebuni__21278/

lauff lautf laurf