Imprimare

Studiu: Cancerul face milioane de victime in lume, in lipsa operatiilor si a radioterapiei

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Milioane de persoane mor anual in lume din cauza unor forme de cancer vindecabile, fiindca nu au acces la operatii chirurgicale si la radioterapia indispensabila, arata datele publicate in revista britanica The Lancet Oncology, scrie Agerpres.

Prezentate in cadrul unui congres european asupra cancerului care are loc la Viena, datele dezvaluie faptul ca peste trei sferturi din pacientii afectati de o forma de cancer nu beneficiaza de o interventie chirurgicala "sigura" si "adecvata".

"Noile noastre estimari sugereaza ca doar mai putin de un pacient din 20 din tarile slab dezvoltate si circa unul din cinci din tarile mediu dezvoltate au acces la un act chirurgical de baza", afirma profesorul Richard Sullivan de la King's College din Londra, aflat in fruntea comisiei care a elaborat raportul asupra chirurgiei cancerului.

O alta comisie, creata pentru a evalua accesul la radioterapie, apreciaza ca numai 40-60% dintre cei 12 milioane de bolnavi de cancer care ar putea beneficia de acest tratament, esential in unele forme de cancer, ca cel de san, prostata si pulmonar, l-au putut urma.

In fiecare an apar la nivel mondial circa 15 milioane de noi cazuri de cancer, aceasta cifra putand creste la 22 de milioane in 2030. Dintre acestea, 80% ar necesita o interventie chirurgicala si aproape 60%, un tratament prin radioterapie.

In conditiile exploziei numarului de cazuri de cancer in urmatorii 15 ani, "comunitatea internationala nu va putea ignora problema", considera profesorul C.S. Pramesh, specialist indian, care subliniaza ca situatia va fi deosebit de grava in cele mai sarace tari, indeosebi in Africa subsahariana si Asia, unde necesitatile chirurgicale ar urma sa creasca cu 60% pana in 2030.

Bolnavii de cancer din tarile slab dezvoltate recurg in numar mic la radioterapie — numai 10%, cifra fiind chiar mai mica in Africa, unde multe tari nu dispun de niciun aparat de acest fel.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Studiu_-Cancerul-face-milioane-de-victime-in-lume_-in-lipsa-operatiilor-si-a-radioterapiei_21283/

lauff lautf laurf