Imprimare

Marea Britanie: Tratament cu celule stem pentru redarea vederii, in proces de testare

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Un transplant experimental care foloseste celule stem recoltate de la ochi si dezvoltate in laborator ar putea reda vazul celor cu probleme, conform The Guardian.

Procedeul, dezvoltat de cercetatorii britanici, a fost realizat pe un prim pacienti din Marea Britanie. Este vorba de o femeie care prezenta degenerare maculara din cauza varstei si care a primit acest tratament cu celule stem in urma cu o luna. Pana in decembrie, cercetatorii vor afla daca operatia si tehnica au fost sau nu un succes.
Alte 10 persoane vor fi supuse tratamentului experimental pe o perioada de 18 luni.

Transplantul implica epiteliul pigmentar retinian si presupune cresterea celulelor stem din aceasta regiune, in laborator, iar apoi pozitionate, sub forma de plasture, in spatele retinei, pe parcursul operatiei. Cercetatorii spera ca acest transplant sa se faca la fel de usor ca o operatie de cataracta, sa dureze in jur de 45 de minute sau o ora. Astfel, pot fi tratati multi pacienti, simplu si rapid.

Singura problema care se pune este eficienta unei astfel de operatii. Cat de mare va fi succesul, cat de viabila va fi operatia in timp si cat va ajuta pacientii cu probleme de orbire.

Degenerescenta maculara se face vinovata de aproape 50% din cazurile de orbire sau diminuare a acuitatii vizuale pe plan mondial. De obicei, boala afecteaza persoanele in varsta de peste 50 de ani si apare in doua forme - umeda si uscata. Degenerescenta maculara umeda, care are o frecventa de aparitie mai mica decat degenerescenta maculara uscata, este cauzata in general de o anomalie a capilarelor sangvine care dezvolta scurgeri de sange sau fluide intr-o regiune din centrul retinei.

Acest tip de operatie reprezinta munca de 10 ani a London Project to Cure Blindness, o colaborare intre spital, Institutul de Oftalmologie de la UCL si National Institute for Health Research.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Marea-Britanie_-Tratament-cu-celule-stem-pentru-redarea-vederii_-in-proces-de-testare_21289/

lauff lautf laurf