Bucurestiul, gazda de succes a unui Congres European in chirurgia laparoscopica pediatrica
Timp de trei zile, Bucurestiul a gazduit nume importante din chirurgia laparoscopica pediatrica europeana si mondiala. Manifestarea – al 5-lea Congres Anual al European Society of Paediatric Endoscopic Surgeon – a gazduit si o conferinta pentru asistenti, un masterclass in chirurgia bariatrica si un workshop pe tehnici de laborator.
Despre toate aceste evenimente gazduite in premiera in tara noastra, intre 23 si 25 septembrie, a vorbit, pentru PaginaMedicala.ro, dr. Isabela Draghici, medic primar chirurgie pediatrica la Spitalul Clinic de Copii „Marie Curie” si sef de lucrari la UMF „Carol Davila”, Bucuresti.
Despre al 5-lea Congres Anual al European Society of Paediatric Endoscopic Surgeon
La Congres au participat peste 150 de specialisti atat din Europa, cat si din America de Nord, America de Sud, Irak, Japonia sau Tunisia.
In privinta temelor abordate: „Congresul a avut o plaja larga de teme, s-a vorbit in special despre chirurgia digestiva si despre urologia la copil, dar am avut si o sesiune de teme diverse, de exemplu- ginecologie sau malformatii genitale ale copilului”.
Intrebata de ce anume a fost impresionata in urma Congresului desfasurat la Bucuresti, dr. Isabela Draghici a raspuns ca o impresioneaza chirurgia robotica.
„In momentul acesta ma impresioneaza chirurgia robotica pentru ca eu inca nu o practic si pentru ca in Romania inca nu exista un robot dedicat chirurgiei pediatrice, ci exista doar 2-3 roboti in chirurgia generala, dar faptul ca exista undeva, in lumea asta, si roboti pentru chirurgia pediatrica, pe noi ne face sa fim curiosi, sa fim interesati si sa ne dorim sa avem acces la asa ceva”, a explicat dr. Isabela Draghici.
La Congres, invitatii speciali au fost: profesorul Jacques Marescaux, chief of Digestive Surgery, Departament of University of Strasbourg Hospital, profesorul Craig A. Peters, chef Division of Surgical Innovation Sheikh Zayed Institute for Pediatric Surgical Innovation Children’s National Medical Center si dr. Paul Philippe, pediatric surgeon Center Hospitalier de Luxembourg.
Conferinta “Actualitati, principii si tehnici fundamentale de chirurgie laparoscopica si tehnici videoendoscopice pentru asistentii medicali”, prima de acest gen in tara noastra
In cadrul conferintei sus-numite, au participat in jur de 60 de asistenti medicali de chirurgie generala, dar si asistenti medicali de chirurgie pediatrica din tara.
„Este prima conferinta nationala de laparoscopie pentru asistentii medicali de chirurgie pediatrica. (...) Nu s-au mai facut astfel de congrese pentru asistentii de chirurgie pediatrica. Deoarece, pentru un asistent, laparoscopia de copil sau de adult nu difera, noi ne-am gandit sa ii unim, sa aducem impreuna mult mai multi asistenti decat daca am fi adus doar din chirurgia pediatrica, pentru ca fiind atat de mare cerererea de informatii laparoscopice in randul asistentilor medicali si pentru ca manifestarea a fost de inalta clasa, am zis sa aducem la un loc si asistentii de chirurgie generala si pe cei de chirurgie pediatrica”, a explicat dr. Draghici, care detine si functia de presedinte al Societatii Romane de Chirurgie Laparoscopica Pediatrica.
Asistentii prezenti la conferinta au aflat atat despre informatiile de baza in chirurgia laparoscopica, dar si despre noutatile din domeniu.
Invitatul special din strainatate a fost profesorul Ashish Desai, consultant pediatric surgeon, deputy clinical director, King’s College Hospital, London-UK.
Despre chirurgia laparoscopica pediatrica in Romania
Chirurgia laparoscopica la copil a fost introdusa in tara noastra in 1999, in Clinica de Chirurgie a Spitalului "M.S.Curie".
In momentul de fata, conform sursei citate, s-au facut progrese in tara noastra, in ceea ce priveste chirurgia laparoscopica pediatrica. Nu doar in Spitalul Marie Curie fac astfel de interventii, ci si Spitalul Gricore Alexandrescu sau spitale regionale, precum cele de la Iasi, Craiova si Timisoara, dar si la spitalele private.
Deocamdata, in tara noastra, in spitalele de stat nu au aparut aparatele ce opereaza laparoscopic 3D, insa tehnica este una mai avansata fata de aparatura existenta, prin faptul ca ofera o vizibilitate mai buna asupra ariei interventionale.
Autor: Iuliana-Maria Vișan
Sursa: PaginaMedicala.ro