Imprimare

Premiul Nobel in Medicina, castigat de cercetatorii William C. Campbell, Satoshi Omura si Youyou Tu

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Cercetatorii William C. Campbell, Satoshi Omura si Youyou Tu au fost recompensati, luni, cu premiul Nobel pentru medicina pe 2015, informeaza Mediafax. Laureatii premiului Nobel pentru medicina din acest an au dezvoltat medicamente care au revolutionat tratamentele administrate impotriva unora dintre cele mai devastatoare boli parazitare.

William C. Campbell (Irlanda) si Satoshi Omura (Japonia) au fost recompensati pentru descoperirile privind o noua terapie impotriva infectiilor cauzate de viermi cilindrici, in timp ce Youyou Tu (China) a fost premiata pentru descoperirile ei privind o noua terapie impotriva malariei.

William C. Campbell si Satoshi Omura au creat un nou medicament, Avermectin, ale carui derivate au scazut radical incidenta unor boli precum oncocercoza si elefantiazis si s-au dovedit eficiente impotriva unui numar mare de alte maladii parazitare.

Youyou Tu a creat Artemisinin, un medicament care a redus semnificativ rata de mortalitate a pacientilor diagnosticati cu malarie.

Cele doua descoperiri au oferit omenirii noi instrumente puternice pentru a combate aceste maladii cu efecte devastatoare care afecteaza sute de milioane de persoane in fiecare an. Potrivit Comitetului Nobel, efectele noilor medicamente create de William C. Campbell, Satoshi Omura si Youyou Tu in ceea ce priveste ameliorarea sanatatii umane si reducerea suferintelor la scara planetara sunt incomensurabile.

Cine sunt cei trei castigatori?

William C. Campbell s-a nascut in 1930, in localitatea Ramelton din Irlanda. Dupa ce a absolvit cursurile Universitatii din Dublin in 1952, a obtinut un doctorat la Universitatea Wisconsin din Statele Unite, in 1957. Din 1957 pana in 1990 a colaborat cu Merck Institute for Therapeutic Research, iar, din 1984 pana in 1990, a fost cercetator principal si director al Assay Research and Development. In prezent, cercetatorul irlandez este profesor emerit la Universitatea Drew din Statele Unite.

Satoshi Omura s-a nascut in 1935, in prefectura Yamanashi din Japonia. A obtinut un doctorat in farmacie la Universitatea din Tokyo, in 1968, si un doctorat in chimie la Universitatea de Stiinte din Tokyo, in 1970. A lucrat ca cercetator la Institutul Kitasato, in perioada 1965 - 1971, si ca profesor la Universitatea Kitasato, in perioada 1975 - 2007. Din 2007, Satoshi Omura este profesor emerit la Universitatea Kitasato.

Youyou Tu s-a nascut in 1930, in China, si a absolvit cursurile Facultatii de Farmacie din cadrul Universitatii Medicale din Beijing in 1955. In perioada 1965 - 1978 a fost profesor-asistent la Academia de Medicina Traditionala din China, in perioada 1979 - 1984 a fost profesor-ascociat, iar, din 1985, a fost profesor la aceeasi institutie. Din anul 2000, Youyou Tu a devenit sef de catedra la Academia de Medicina Traditionala din China.

Laureatii vor primi cate o medalie din aur si un premiu in valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 850.000 de euro), care poate fi impartit intre cel mult trei castigatori pe fiecare categorie. Laureatii isi vor primi premiile Nobel in timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm si la Oslo, pe 10 decembrie, ziua in care se comemoreaza moartea fondatorului premiilor, Alfred Nobel, decedat in 1896.

Anul trecut, cercetatorii John O'Keefe (Statele Unite), May-Britt Moser (Norvegia) si Edvard Moser (Norvegia) au fost recompensati cu premiul Nobel pentru medicina, pentru "cercetari asupra celulelor care constituie un sistem de pozitionare in creier".

Sezonul Nobel 2015 va continua, marti, cu premiul Nobel pentru fizica.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu exceptia celui pentru economie, instituit in 1968 de Banca centrala din Suedia, cu ocazia implinirii a 300 de ani de la fondarea acestei institutii. Premiile au fost create dupa moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 - 1896), inventatorul dinamitei, conform vointei sale din testament.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Premiul-Nobel-in-Medicina_-castigat-de-cercetatorii-William-C.-Campbell_-Satoshi-Omura-si-Youyou-Tu_21306/

lauff lautf laurf