Societatea Romana de Diabet doreste introducerea Nutritiei Clinice in programul de studii
Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice (SRDNBM) doreste completarea curriculei studentilor la medicina, medicilor rezidenti si doctoranzilor, prin introducerea Nutritiei Clinice in programul de studii.
In acest sens, SRDNBM pregateste parteneriate stiintifice cu Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) „Carol Davila” din Bucuresti si UMF „Victor Babes” din Timisoara.
Studiu privind sreeningul populational pentru combaterea diabetului, lansat de SRDNBM
SRDNBM lanseaza si studiul MENTOR – Metabolic Nutritional and Therapy Outcomes in Romanian Type 2 Diabetic Patients, un program de screening populational in toate centrele universitare din tara, ca parte din noua strategie pentru combaterea diebetului zaharat si a bolilor metabolice.
Programul de screening MENTOR se va desfasura pe o perioada de trei ani, pe un esantion de 1300 de persoane din toata tara si va avea un buget de aproximativ 700 de mii de lei.
Studiul isi propune sa evalueze controlul metabolic, riscul si complicatiile diabetului zaharat si evaluarea nutritionala.
SRDNBM doreste ameliorarea ingrijirii persoanelor cu diabet, in urmatorii trei ani
SRDNBM si-a stabilit ca obiective strategice, pana in 2018, ameliorarea calitatii ingrijirii medicale si a calitatii vietii persoanelor cu diabet zaharat si/sau cu alte boli de nutritie si metabolism; asigurarea accesului pacientilor romani la medicamente de ultima generatie in tratamentul diabetului zaharat si cosolidarea relatiilor cu autoritatile si cu celelalte societati medicale.
In acest sens, se vor stabili parteneriate strategice cu Societatea Romana de Cardiologie, Societatea Romana de Endocrinologie si Societatea Romana de Nefrologie, pentru colaborare interdisciplinara in vederea optimizarii managementului terapeutic al pacientilor cu diabet zaharat de tip 2: screeningul si conduita terapeutica pentru prevenirea complicatiilor.
Romania, intre tarile cu cea mai mare prevalenta a diabetului zaharat din Europa
Masurile pe care SRDNBM le va lua in urmatorii trei ani vin in contextul in care Romania se afla printre tarile „fruntase” la prevalenta diabetului zaharat in Europa (11,6%). Cifrele studiului PREDATORR arata ca aproximativ 2 milioane de romani sufera de diabet sau ca in ultimii 25 de ani a crescut de trei ori prevalenta de diabet in randul copiilor.
Cifrele mai arata ca in topul regiunilor cu cei mai multi diabetici se alfa Sudul tarii, cu o prevalenta a diabetului de 13,39%, urmata de regiunea Bucuresti-Ilfov (prevalenta este de 12,79%). Regiunile cu cei mai putini diabetici sunt Vestul (8,2%) si Centrul (9,99%) tarii.
Pentru populatia generala, SRDNBM va intocmi brosuri educationale legate de optimizarea stilului de viata (alimentatie, exercitiu fizic) si difuzarea lor catre populatie, inclusiv in scoli si gradinite, precum si organizarea unor campanii de informare, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, zi marcata pe 14 noiembrie.
Autor: Iuliana-Maria Vişan
Sursa: PaginaMedicala.ro