Imprimare

Gala Crucii Rosii Romane – Editia a IX-a, pe 9 octombrie

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Crucea Rosie Romana vine in ajutorul persoanelor vulnerabile prin organizarea editiei a IX-a a Galei Crucea Rosie, in data de 9 octombrie 2015. Gala din acest an are ca tema continuarea si extinderea proiectului „Puncte de prim ajutor in zone izolate”, lansat in 2012.

La eveniment va lua parte Alteta Sa Regala Principesa Mostenitoare Margareta, Presedintele Crucii Rosii Romane. Alaturi de Alteta Sa Regala, se va afla Principele Radu. De asemenea, Alteta Sa Regala Principele Lorenz al Belgiei va fi prezent in calitate de invitat special al Galei.

In acest an, Gala Crucii Rosii Romane are alaturi 400 de voluntari de la 24 de Societati de Cruce Rosie si Semiluna Rosie din Zona Europa: Albania, Armenia, Austria, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Cehia, Croatia, Finlanda, Germaia, Ungaria, Irlanda, Italia, Kazakhstan, Kargazstan, Letonia, Monaco, Muntenegru, Norvegia,Olanda, Polonia, Rusia, Serbia, Slovacia si Slovenia. Acestia au venit in Romania pentru a sustine si promova primul ajutor.

Toti romanii vor putea sprijini cntinuarea si infiintarea de noi puncte de prim ajutor in zone izolate. Pana la sfarsitul lunii octombrie, numerele de telefon si de SMS vor ramane la dispozitia telespectatorilor care doresc sa sustina primul ajutor in Romania. La numarul scurt de SMS 8840 se pot face donatii de 2 euro/SMS in retelele Vodafone, Orange si Telekom Romania Mobile. In reteaua de telefonie fixa Telekom se pot face donatii de 2 euro/apel la numarul : 0900 900 004 sau 10 euro / apel la numarul 0900 900 007. Pe site-ul www.crucearosie.ro se pot face donatii online.

Proiectul “Puncte de prim ajutor in zone izolate” (PAZI) a fost lansat de Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania la Gala Crucii Rosii din 23 septembrie 2012 si se adreseaza comunitatilor izolate din mediul rural care nu dispun de servicii medicale permanente, iar serviciul de ambulanta se afla la distanta. In aceste sate izolate, in cazul producerii unui accident sau al acutizarii unei boli cronice, au loc foarte multe tragedii pana la sosirea ambulantei.

Crucea Rosie Romana si-a propus sa vina in sprijinul comunitatilor izolate prin instruirea unei familii, care sa acorde primul ajutor de baza celor din sat. Familia instruita a primit o trusa de prim ajutor care contiene pansamente, un glucometru, un tensiometru si un dispozitiv EKG cu telecitire intr-un serviciu de cardiologie. Familia de “salvatori comunitari” are rolul de a sprijini rezolvarea urgentelor minore din comunitate si prevenirea agravarii situatiei in cazul unor urgente majore, care necesita asistenta medicala.

Proiectul pilot “Puncte de prim ajutor in zone izolate” a fost implementat in 40 de zone izoalte in 40 de judete din tara. In aceste 40 de sate unde nu exista servicii medicale permanente, iar timpul pana la sosirea ambulantei, face diferenta intre viata si moarte, Crucea Rosie a instruit 126 de “Salvatori comunitari”. Acestia sunt voluntari si au pus la dispozitia comunitatii, atat timpul lor, cat si o camera din locuita personala pentru infiintarea Punctului de Prim Ajutor.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Gala-Crucii-Rosii-Romane-_-Editia-a-IX-a_-pe-9-octombrie_21319/

lauff lautf laurf