Imprimare

Studiu: Un nou test sanguin pentru depistarea pacientilor cu risc foarte scazut de infarct

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Un nou test sanguin ultrasensibil ar putea permite in viitor trimiterea acasa a doua treimi dintre pacientii cu risc foarte scazut de infarct miocardic, care se prezinta la serviciile de urgenta din cauza durerilor in piept, potrivit unui studiu publicat in revista medicala britanica "The Lancet", informeaza Agerpres.

"Pana acum, nu exista nici o modalitate rapida de a exclude un atac de cord la serviciile de urgenta", a subliniat dr. Anoop Shah, de la Universitatea din Edinburgh, autorul principal al studiului.

Pentru identificarea persoanelor cu risc foarte scazut, autorii studiului au folosit un nou test ultrasensibil pentru masurarea troponinei la 6.000 de pacienti internati in spitale scotiene si americane din cauza durerilor toracice.

Dozajul de troponina este un test de sange deja prescris frecvent, in masura in care cresterea nivelului troponinei poate indica debutul unui infarct miocardic. Analiza se face in decurs de patru ore de la debutul simptomelor si se repeta de doua ori, respectiv la 8 ore si la 12 ore.

Cercetatorii au aratat in studiul lor ca daca pacientii au avut niveluri ale troponinei mai mici de 5 ng / l (nanograme pe litru) dupa sosirea lor destul de rapida la camera de garda, ei au avut un risc foarte mic de infarct in urmatoarele 30 de zile.

Potrivit cercetatorilor, o rata inferioara acestei cifre permite identificarea a aproape doua treimi dintre pacientii cu risc foarte scazut si care ar putea iesi rapid din spital in deplina siguranta, cu o valoare predictiva negativa (probabilitatea de a nu suferi de o boala, atunci cand testul medical are rezultat negativ) de 99,6%. Aceasta probabilitate exista indiferent de varsta, sex sau de risc cardiovascular.

Dr. Shah a relevat ca in Marea Britanie numarul de persoane spitalizate pentru durere toracica s-a triplat in timp ce o foarte larga majoritate a acestor pacienti nu a facut infarct. Potrivit acestuia, utilizarea noului test permite obtinerea de "beneficii majore atat pentru pacienti, cat si pentru furnizorii de asistenta medicala".

In comentariile atasate studiului, medicii Louise Cullen si William Parsonage, unul australian si altul din Noua Zeelanda, au calificat rezultatele drept "foarte promitatoare" ramanand prudenti cu privire la sensibilitatea si eficienta testului, care ar trebui sa fie evaluat de laboratoare in colaborare cu medicii.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Studiu_-Un-nou-test-sanguin-pentru-depistarea-pacientilor-cu-risc-foarte-scazut-de-infarct_21326/

lauff lautf laurf