Conferinta Internationala de Cancer Mamar: Cu participarea expertilor din Turcia si Israel
Specialistii romani in domeniul cancerului mamar au discutat despre tehnicile moderne in tratamentul cancerului la san cu unii dintre cei mai importanti experti din Turcia si Israel, la cea de-a III-a editie a Conferintei Internationale de Cancer Mamar.
Un punct central al discutiilor si dezbaterilor au fost metodele moderne de radioterapie utilizate in tratamentul cancerului mamar, care cresc rata de supravietuire si ofera o cat mai buna calitate a vietii pacientilor.
“De mai bine de zeci de ani, una dintre componentele majore din tratamentului acestei boli este chirurgia, insa radioterapia este de asemenea o metoda terapeutica importanta. in ultimii 10 ani, radioterapia s-a dezvoltat foarte mult. Progresul consta in special in tehnicile de concentrare a radiatiei asupra tumorilor, protejand mai bine tesutul sanatos. Un alt aspect deosebit de important este ca folosind aceste tehnici modern de radioterapie, tratamentul este suportat mult mai bine de pacient. Daca in trecut tratamentul radioterapic dura sase - sapte saptamani, acum cercetari importante demonstreaza ca putem scurta aceasta perioada la trei – patru saptamani. De asemenea, analizam si eficienta tratamentului administrat local; de exemplu, in loc sa facem radioterapie post-operator intregului san, o aplicam numai cavitatii indepartate, deci vorbim de un volum mai mic”, a declarat prof. dr. Mehmet Ufuk Abacioglu, seful departamentului de radioterapie oncologica la Universitatea Marmara din Istanbul.
In ceea ce priveste tratamentul chirurgical al cancerului mamar, reputatul chirurg prof. dr. Dan Hershko din cadrul grupului Sheba Medical Center, Tel Hashomer, Israel, a precizat ca trendul este sa obtii cele mai bune rezultate facand cat mai putin rau posibil, practicand o chirurgie mai putin agresiva. “Prin realizarea mastectomiilor radicale, pacienta era de-a dreptul mutilata. Odata ce s-a descoperit ca boala este si una sistemica, s-a renuntat la mastectomia radicala si s-a trecut la mastectomie fara extirparea muschilor si fara a indeparta foarte multa piele. Dupa 40 de ani a fost introdusa lumpectomia, iar in prezent stim ca daca indepartam complet tumoarea, nu trebuie sa extirpi intregul san. Astfel, incercam sa facem cat mai putin rau posibil femeilor, oferindu-le tratamentul chirurgical care li se potriveste si care ofera cele mai bune rezultate, crescand rata de supravietuire”, a explicat prof. dr. Dan Hershko.
Tratamentul personalizat in cancer este acum la moda si toata lumea vorbeste despre el ca fiind cea mai mare descoperire din toate timpurile. De fapt, de mai bine de 100 de ani, specialistii incearca sa personalizeze tratamentul cancerului, considera dr. Shulamith Rizel, seful departamentul de cancer mamar, Davidoff Cancer Center, Spitalul Beilison, Israel: “La inceput, tuturor pacientilor cu cancer mamar li se facea mastectomie radicala, insa dupa patru-cinci boala recadea. Timp de 40 de ani, nimeni nu s-a gandit sa adapteze aceasta metoda si sa separe femeile care aveau beneficii de pe urma mastectomie de cele care nu obtineau un beneficiu de pe urma chirurgiei. Abia in anii 1940, un chirurg a spus ca nu toate femeile trebuie operate si ca tratamentul poate fi stadializat. Aceasta stadializare este de fapt o personalizare a tratamentului. Introducerea lumpectomiei a reprezentat de asemenea o personalizare a tratamentului. Nu stiu de ce termenul de personalizare a inceput sa fie folosit abia recent, odata cu aparitia terapiilor targetate, care sunt si foarte scumpe, pentru ca atrage foarte mult atentia”.
O noutate in tematica editiei din acest an a conferintei a fost calitatea vietii si importanta acordarii ingrijirilor paliative. in opinia prof. dr. Michaela Berkovici de la Academic Medical Center Hospital, Tel Hashomer din Israel, medicii oncologi ar trebui sa acorde mai multa atentie ingrijirilor paliative: “Trebuie in primul rand sa-si schimbe atitudinea fata de bolnav. Bolnavul nu este un obiect si este foarte important ca medicul sa fie om, sa stie sa-i ofere pacientului suport psihologic. Ca medic nu ai de unde sa stii ca acel pacient va supravietui sau va muri si de aceea este bine sa stii sa-i oferi ingrijiri paleative inca de la inceput”.
Pe parcursul celor trei zile de eveniment, 35 de specialisti romani in cancerul mamar, alaturi de 15 experti din Austria, Germania, Italia, Grecia, Turcia, Israel si Egipt au prezentat cele mai noi tehnici de diagnostic si tratament in cancerul mamar.
Conferința Internationale de Cancer Mamar a fost organizata de Societatea Romana de Chirurgie a Sanului si Oncologie, in perioada 8-10 octombrie 2015.
Sursa: PaginaMedicala.ro