Imprimare

Studentii romani la medicina in practica la spitale de top din Europa

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Aproape 350 de elevi si studenti medicinisti au invatat de la cei mai buni specialisti de ce merita sa fii medic de terapie intensiva in Romania. Timp de 18 luni, tinerii au fost consiliati si orientati profesional, au luat parte la activitati din spitale, iar cei mai buni dintre studenti au castigat stagii de practica pe langa medici dintr-o clinica de renume din Franta.

Studentii romani la medicina au invatat in spitale de top din Europa

25 de studenti la medicina au facut practica in Franta, la Paris, dupa ce au dovedit in Romania ca sunt cei mai buni in Terapie Intensiva. Stagiile fac parte dintr-un proiect initiat de Spitalul Clinic de Urgenta “Sf. Pantelimon” Bucuresti, in parteneriat cu Facultatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila”. Este al doilea an consecutiv cand studentii nostri merg in Europa pentru specializare. Proiectul cunoscut sub numele de „Program de consiliere pentru elevi si studenti la Medicina si Practica in Terapie Intensiva” (detalii, aici) este finantat din fonduri europene si are drept scop pregatirea si consilierea viitorilor medici pentru a ramane in Romania si a avea o cariera de succes.

Acest proiect a fost o reusita, in sensul ca am apropiat studentii de activitatea practica concreta ce are loc in spital. [...] Ei au inteles mai bine cat de importanta este pregatirea teoretica si practica si ca daca nu ai cunostinte solide, nu poti face fata unei urgente care pune in pericol viata pacientului, adauga Dr. Laura Constantinescu, managerul proiectului ATI.

La sfarsitul stagiilor efectuate in Spitalul Clinic de Urgenta “Sf. Pantelimon” Bucuresti, in cadrul Clinicii Spitalului Fundeni, dar si in alte prestigioase sectii de terapie intensiva din Bucuresti, cei aproape 200 de studenti din program au fost testati pentru cunostinte. Primii 25 si-au continuat practica in Spitalul Bichat Claude Bernard, Paris.

Medicii de acolo au fost incantati de pregatirea studentilor romani.

Studentii au avut acces la reanimare si la blocul operator in mai multe specialitati chirurgicale. Partea teoretica a fost dedicata acelor gesturi pe care le vor putea face si in afara reanimarilor (abord venos, regularea debitului cardiac, interactiile intre circulatie si vetilatie). De asemenea s-a insistat mult pe rationamentul medical si pe principiile de fiziologie si fiziopatologie, arata dr. Dan Langrois, sef sectie ATI Cardiovascular, Spitalul Bichat Claude Bernard, Paris.

Pentru cei mai multi dintre ei, studenti in anii II si II, stagiul le-a dat ocazia sa intre pentru prima data in contract cu pacienti." Proiectul mi-a oferit oportunitatea de a cunoaste provocarile cu care se confrunta medicii care lucreaza pe sectia de ATI. Faptul ca ni s-a permis sa intram in contact direct cu pacientii a fost, de asemenea, extrem de util, contribuind la dezvoltarea noastra profesionala. Fiind studenta in ultimul an, pot spune ca experienta pe care am avut-o, participand la acest proiect, m-a facut sa includ aceasta specializare printre optiunile mele", spune Mihaela Anton, studenta la Facultatea de Medicina ”Carol Davila” din Bucuresti.

Programul a debutat in mai 2014 si se va incheia pe 31 octombrie 2015.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Studentii-romani-la-medicina-in-practica-la-spitale-de-top-din-Europa_21334/

lauff lautf laurf