Imprimare

Indexul de integrare privind sanatatea mintala, lansat in Romania. Tara noastra, pe ultimele locuri

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Indexul de integrare privind sanatatea mintala a fost lansat in Romania si investigheaza provocarile in integrarea cetatenilor europeni cu boli psihice in societate si in randul fortei de munca. Studiul nu a vizat doar Romania, ci toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.

Ce a relevat indexul despre Romania

Analiza arata ca tara noastra se afla pe locul 29 din 30 de tari la capitolul integrare generala a persoanelor cu probleme de sănătate mintala; la integrare sociala se afla pe locul 24; la capitolul oportunitati se afla pe locul 29; la acces la servicii medicale – pe locul 30, la politici de guvernare – pe locul 16.

Organizatorii indexului spun ca ingrijirea sănătății mintale dispune de puține resure și se bazează la institutionalizare, implcand mai degrabă resurse de ordin biomedical, în detrimentul unei abordari psihosociale.

S-a mai observat ca lipsesc aproape complet serviciile sociale și de angajare, iar acolo unde acestea exista, sunt rodul organizatiilor nonguvernamentale care se bazează pe finanțare internaționale; conditiile din spitalele publice de psihiatrie sunt precare, lucru ce duce adeseori la poziții critice din partea actorilor care apara drepturile omului. Ministerul Muncii desfășoară un sistem de centre de îngrijire, în care mulți beneficiari suferă de o problemă de sănătate mentală, dintre aceștia, mulți nu beneficiaza aproape deloc de îngrijire, iar cea mai uzuala modalitate de a părăsi sistemul este prin deces.

Politicienii au demonstrat interes scăzut pentru imbunatatirea sistemului.

Indexul este un proiect susținut de compania Janssen, de Johson & Johnson și intreprinsa de The Economist Intlligence Unit.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Indexul-de-integrare-privind-sanatatea-mintala_-lansat-in-Romania.-Tara-noastra_-pe-ultimele-locuri_21343/

lauff lautf laurf