Imprimare

MS: Statul ar putea sa isi asume complicatiile sau sechelele aparute in urma vaccinarii

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Statul nu isi asuma, in prezent, complicatiile sau sechelele aparute in urma vaccinarii, insa proiectul legii vaccinarii propune asumarea si interventia statului, prin sprijinirea financiara sau sociala, a declarat Amalia Serban, director general adjunct in Ministerul Sanatatii (MS), scrie Mediafax.

Proiectul legii vaccinarii a aparut ca o necesitate dupa cativa ani in care rata de vaccinare a scazut foarte mult, a spus directorul general adjunct al Directiei Generale Asistenta Medicala si Sanatate Publica din Ministerul Sanatatii, Amalia Serban, la Forumul national "Stop gripa".

Ea a precizat ca, in prezent, prin Constitutia Romaniei, statul este obligat sa asigure vaccinarea populatiei, aceasta forma de imunizare fiind cea mai eficienta modalitate de a preveni imbolnavirile.

"Pana in acest moment, statul nu isi asuma complicatiile sau sechelele aparute in urma vaccinarii. In acest proiect, propunem ca statul sa isi asume aceasta responsabilitate si sa intervina prin sprijin financiar, social. Inca nu s-a stabilit in ce fel isi va asuma acest lucru, dar, pentru prima data, se ia in calcul acest aspect", a adaugat Amalia Serban.

Proiectul de act normativ vizeaza si asigurarea unui stoc de vaccin, acest lucru nefiind permis de procedurile aflate in vigoare in prezent. Directorul din MS a spus ca acest stoc ar fi util in perioadele in care vaccinurile nu sunt disponibile.

"Din punctul de vedere al Ministerului Sanatatii, dorim ca acest proiect de lege sa fie valabil si in Romania, asa cum functioneaza si in alte state, si ca toti copiii din Romania sa poata fi vaccinati corespunzator", a subliniat Amalia serban.

Reprezentantul Ministerului Sanatatii a mai spus ca proiectul ar fi trebuit sa fie finalizat in luna octombrie, dar pentru ca pe parcursul ultimelor luni au mai aparut probleme de reglementat, acesta ar putea fi gata in noiembrie sau decembrie.

Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie si membru in Comitetul Permanent al Biroului Regional al OMS Europa, a precizat ca acest proiect reprezinta o incercare prin care statul isi asuma responsabilitati, specialistii la fel, si, in plus, ofera posibilitatea ca parintii sa primeasca informatii si vaccin la timp pentru copiii lor.

El a adaugat ca, in anii trecuti, romanii se vaccinau pentru ca acest lucru tinea si de traditie, pentru ca ei stiau si vedeau in fiecare zi consecintele unor boli.

"Odata cu trecerea timpului, aceste probleme au disparut si numarul de boli s-a redus drastic. Sunt astfel de boli in care de multi ani nu am mai inregistrat cazuri, cum ar fi difteria. Acest lucru da o stare de confort, care determina un comportament normal, pana la urma. Acesta este motivul pentru care s-a redus vaccinarea. Ne confruntam cu aceasta problema foarte, foarte serioasa si cu alte tipuri de provocari legate de neintelegerea mecanismului sau efectului vaccinurilor. Spre exemplu, blogurile fac referire la vaccinul BCG, care are o rata mare, dar arata ca tuberculoza este extraordinar de raspandita si acest lucru inseamna ca nu este eficient. Dar este o informatie eronata, pentru ca acest vaccin nu previne tuberculoza, ci doar complicatii grave ce pot duce la decesul copilului. Cei care se opun vaccinarii dau informatii trunchiate. Acestea sunt tipurile de informatii pe care trebuie sa le demontam si sa le spunem oamenilor ca este important sa iti vaccinezi copilul", a mai spus Rafila.

Acesta a aratat ca persoanele tinere sunt mai dezinteresate de vaccinare si cu ele ar trebui sa se lucreze mai mult.

Dezbaterea cu tema "Vaccinarea in Romania - act de preventie obligatoriu sau recomandat?", organizata de Asociatia Pro Imunizare, in parteneriat cu Societatea Romana de Microbiologie si cu sprijinul Biroului OMS Romania, se inscrie in cadrul celei de-a IV-a editii a Forumului National "Stop gripa".

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/MS_-Statul-ar-putea-sa-isi-asume-complicatiile-sau-sechelele-aparute-in-urma-vaccinarii_21346/

lauff lautf laurf