Studiu: Activitatea cerebrala este proprie fiecarui individ
Creierul fiecarui individ ar avea propriul sau mod de a face conexiuni, iar identificarea acestora ar permite aplicarea unor metode mai eficiente de lupta impotriva anumitor boli, scrie Agerpres.
Cercetatorii afirma, intr-un studiu aparut in revista Nature Neuroscience, ca au reusit sa stabileasca profilul neurologic al mai multor indivizi datorita imagisticii prin rezonanta magnetica functionala (IRMF). Studiul s-a desfasurat pe 126 de pacienti, participanti la "The Human Connectome Project", al carui obiectiv este cartografierea creierului pentru a strange date in vederea luptei impotriva unor boli ca autismul, Alzheimer sau schizofrenia. Activitatea lor cerebrala a fost testata in sase situatii diferite: in stare de repaos, cand ascultau o istorisire, incercand sa rezolve probleme matematice etc.
Fiecarui participant la cercetare i-au fost analizate apoi conexiunile intre 268 de regiuni ale creierului. Scopul experimentului a fost sa se afle cum interactioneaza regiunile. "Inchipuiti-va ca doi instrumentisti canta in acelasi timp. In loc sa masuram forta cu care canta fiecare instrumentist, masuram sincronizarea muzicii lor", scrie Nature Neurosciences.
Cercetatorii au ajuns la concluzia ca fiecare activitate cerebrala ar fi unica, asemenea unei amprente digitale. Pornind de la IRMF, ei au putut identifica fiecare individ si stabili capacitatea lor de a rezolva teste de logica.
Aceste progrese ar putea, cu timpul, sa fie extrem de utile in prevenirea anumitor boli. Compararea activitatii cerebrale ale aceluiasi individ in momente diferite ale vietii ar permite stabilirea riscului pe care il are pacientul sa dezvolte boli ca schizofrenia, depresia sau Alzheimer. Ar fi o solutie pentru a depista mai bine persoanele susceptibile sa se imbolnaveasca de aceste patologii.
Sursa: PaginaMedicala.ro