Imprimare

Medic: Romania pregateste cei mai multi absolventi de medicina si are cei mai putini medici

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Conf. dr. Diana Paun, consilier de stat in cadrul Departamentului Sanatate Publica al Administratiei Prezidentiale, a declarat ca Romania este intr-un paradox, deoarece, desi pregateste cei mai multi absolventi de medicina, are cei mai putini medici la mia de locuitori, scrie Agerpres.

Potrivit dr. Paun, Eurobarometrul arata ca in Romania exista 248,4 de medici la 100.000 de locuitori, in timp ce in Uniunea Europeana exista 346,72 de medici la 100.000 de locuitori. La numarul de asistenti medicali, situatia este si mai grava, avand 580,8 la 100.000 de locuitori fata de 849,95 — cat este la nivel european.

'Romania este intr-un paradox, desi pregateste cei mai multi absolventi de medicina — si as putea sa spun fara falsa mandrie, cei mai buni din Europa — are cei mai putini medici la mia de locuitori (...) Sistemul sanitar din Romania are foarte multe probleme, cauzele le stim cu totii, subfinantarea cronica. Numarul mic de persoane care contribuie la sistemul asigurarilor de sanatate, investitiile insuficiente in infrastructura, banii, dupa ce ca sunt putini, de multe ori sunt cheltuiti fraudulos — si stim si lucrul acesta — iar birocratia te omoara. Consecintele sunt in primul rand la nivelul pacientului(...), pacientul este nesatisfacut de calitatea medicilor, pentru ca trebuie sa dea spaga. La calitatea actului medical lipsesc standardele, pentru ca reproseaza personalului medical ca nu comunica suficient cu el si pentru ca suntem in situatia in care pacientul este pus in situatia de a merge vis-a-vis si de a-si cumpara medicamente si materiale sanitare', a aratat consilierul prezidential.

Pe langa pacienti, a aratat dr. Diana Paun, sufera si medicii si asistentii medicali, care sunt total demotivati de salariile proaste si de lipsa perspectivelor de avansare in cariera.

'De aceea tinerii nostri pleaca in Europa, din cauza insecuritatii sociale si perspectivelor reduse supra unui loc de munca stabil, pentru ca in ultimii cinci ani, posturile in sistemul public sanitar au fost blocate, oportunitati de dezvoltare personala si profesionala, pentru ca au facut 6 ani de facultate si 5-6 ani de rezidentiat, in care au muncit', a subliniat dr. Paun.

Consilierul prezidential a aratat ca Romania are nevoie de punerea in aplicare cat mai rapida a strategiei nationale de sanatate, care sa priveasca sanatatea ca pe o investitie in viitor.

'Investitia in sanatate inseamna investitia in educatie pentru sanatate, in resursele umane si in infrastructura sanitara. Principiile fundamentale pe care se bazeaza intreaga constructie ar trebui sa fie medicina bazata pe dovezi si sanatate in toate politicile iar principalele directii de urmat sunt: pozitionarea pacientului in centrul sistemului de sanatate si informarea sa asupra drepturilor pe care le are si a serviciilor de care beneficiaza pentru ceea ce plateste, valorizarea si salarizarea corespunzatoare a personalului sanitar, directionarea corecta a banilor publici in asa fel incat problemele de sanatate sa fie rezolvate cat mai aproape de pacient si in modul cel mai eficient din punctul de vedere al costurilor si profesionalizarea si depolitizarea managementului spitalelor', a precizat dr. Paun.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Medic_-Romania-pregateste-cei-mai-multi-absolventi-de-medicina-si-are-cei-mai-putini-medici_21354/

lauff lautf laurf