Imprimare

Cepoi: Din octombrie, se aplica standardele noi de acreditare la spitale

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Spitalelor care intra in evaluare pentru acreditarea activitatii li se vor aplica, incepand din aceasta luna, standardele revizuite, din care au fost exclusi circa 700 de indicatori, care au fost considerati nerelevanti, a declarat presedintele Autoritatii Nationale de Management al Calitatii in Sanatate (ANMCS), Vasile Cepoi, scrie Agerpres.

Potrivit lui Vasile Cepoi, motivul revizuirii standardelor de acreditare a spitalelor a fost generat de faptul ca un numar foarte mare de indicatori care au fost utilizati pana acum in evaluare s-au dovedit a fi nerelevanti si au distorsionat rezultatul real.

"Aceste standarde pe care noi le-am aplicat pana acum au o serie intreaga de deficiente, incat la ora actuala spitalele care sunt acreditate, cam o suta si ceva de spitale, au un procentaj de conformitate intre 80 si 95%. Acest lucru este greu de crezut, pentru ca, daca ne uitam la imaginea pe care o au spitalele la nivel public si chiar la nivelul profesionistilor, nu corespunde cu aceasta masuratoare pe care noi am facut-o. O analiza pe care am facut-o in ultima perioada ne-a aratat faptul ca un numar foarte mare de indicatori pe care noi i-am utilizat in evaluare, pana acum, sunt nerelevanti si atunci cand raportezi neconformitatile la un numar foarte mare de indicatori care nu sunt relevanti si care sunt usor de indeplinit, macar formal, atunci sigur ca iese un grad mare de neconformitate. Ca urmare, noi am revizuit aceste standarde si (...) aplicam standardele revizuite, din care am exclus vreo 700 de indicatori nerelevanti. (...) Aveam indicatori a caror interpretare era discutabila, adica acelasi indicator vazut de doi evaluatori diferiti putea fi interpretat diferit", a precizat Cepoi.

Presedintele ANMCS a aratat ca se va face o comparatie intre lotul de spitale evaluat pana acum si lotul de spitale care va fi evaluat in continuare, pentru a se vedea daca pe noile criterii se obtin rezultate mai bune si daca intr-adevar a fost imbunatatit sistemul de evaluare, pentru a fi cat mai apropiat de realitate.

"Vom folosi aceste rezultate pentru aplicarea celei de-a II-a editii a standardelor de acreditare, care va fi aplicata dupa 7 iunie 2016. Sigur ca apare intrebarea daca schimband regula in timpului jocului, cum vor fi tratate aceste spitale, unele cu o conformitate mult mai mare si altele cu o conformitate mai mica si atunci va aparea un sentiment de nedreptate. Nu va fi asa. Vom face urmatorul lucru: vom aduce spitalele la acelasi numitor printr-o activitate de reevaluare a spitalelor deja acreditate, in semestrul II al anului 2016. Si atunci vom avea toate spitalele la acelasi nivel, pentru ca scopul acestei prime etape de acreditare este acela de a vedea care este nivelul spitalului mediu din Romania, care sunt problemele cu care se confrunta spitalele din Romania, care din problemele cu care se confrunta tin de unitatea medicala si care dintre ele tin de decizii la nivel central", a mai afirmat Cepoi.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Cepoi_-Din-octombrie_-se-aplica-standardele-noi-de-acreditare-la-spitale_21355/

lauff lautf laurf