Imprimare

Medicina predata italienilor in limba romana

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Facultatea de Medicina din Galati isi deschide o filiala in Italia, la Universitatea Kuore din Enna, Sicilia. Aici vor veni sa predea mai multi profesori romani.

Inainte de a sustine admiterea la Facultatea de Medicina de la Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati-filiala din Italia, candidatii trebuie sa invete limba romana, in cadrul unor cursuri intensive, sustinute, contra cost, de profesorii veniti de la Galati. Cursurile se vor incheia la sfarsitul anului. Vor costa 220 euro pe luna.

„Cursurile se vor tine doar in limba romana. Asta pentru ca in anii 3, 4, 5 si 6, invatamantul medical presupune interactiunea studentului cu pacientul. De aceea, disciplinele clinice se fac in limba tarii de unde provine universitatea. Studentii acestia vor face stagiile clinice la Spitalul Judetean, deci ei trebuie sa stie limba romana, ca sa se poata intelege cu pacienti." a declarat intr-o conferinta de presa, prorectorul Adrian Lungu.

Doar cei care iau note mai mari de 7 la testul de Limba Romana vor avea dreptul sa se inscrie la Medicina.

Admiterea se va face pe baza unui test grila cu 90 de intrebari din disciplina Biologie si a mediei de la Bacalaureat, in ponderi egale.

Universitatea "Dunarea de Jos" le pune la dispozitie cate 50 de locuri pentru fiecare dintre cele doua specializari: Medicina si Asistenta Medicala Generala.  40 de profesori universitari vor face naveta pentru a-i pregati pe tineri, iar practica va fi facuta in Romania. Transportul si cazarea cadrelor didactice, precum si spatiile pentru studiu vor fi asigurate de universitatea-partener din Enna, care a facut deja si investitii importante in aparatura medicala.

Toate locurile sunt cu taxa: 9 mii de euro pe an.

Suma este convenabila, mai ales pentru italieni, pentru ca este mai mica decat la facultatile de medicina cu renume sau cele particulare din tara lor.

 Printre studenti, in afara de italieni sunt si tineri din numeroasa comunitate de romani din Sicilia.

Prof dr Iulian Barsan, rector Universitatea Dunarea de Jos, Galati a spus ca "Exista in acea zona si o comunitate mare de romani, in Sicilia sunt aproximativ trei-patru sute de mii de romani. Ne vom adresa si lor."

Primul an universitar va incepe in decembrie.

Autor: Andreea Moşoiu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Medicina-predata-italienilor-in-limba-romana_21369/

lauff lautf laurf