Imprimare

Constanta: Baiat de 13 ani, salvat prin montarea unui defibrilator modern

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Un baiat in varsta de 13 ani, din Techirghiol, cu probleme cardiace, a fost salvat de medicii de la Spitalul Judetean Constanta, care i-au montat un defibrilator de ultima generatie, unic in Romania, costul aparatului cumparat din Belgia, de 8.000 de euro, fiind suportat de unitatea medicala, scrie Mediafax.

Managerul spitalului, Dan Capatana, a declarat intr-o conferinta de presa, ca un baiat cu serioase probleme cardiace a fost salvat de medici care i-au montat un defibrilator modern, achizitionat din Belgia, fara ajutorul caruia copilul si-ar fi pierdut viata. “Este vorba despre un baietel de 13 ani care, din cauza unor probleme cardiace, se pare congenitale, a suferit in ultimul timp doua stopuri cardiorespiratorii. A fost resuscitat, din fericire resuscitarea a reusit. Dupa un consult amanuntit medicii de pe Cardiologie au stabilit ca aceasta afectiune ii pune in pericol viata si duce la tulburari de ritm, respectiv face fibrilatii ventriculare care de regula sunt mortale. Singura modalitate de a iesi din fibrilatie ventriculara este un defibrilator. Solutia moderna care se foloseste peste tot in lume este montarea unui defibrilator in zona cardiaca, aparat care in momentul in care apar modificari de ritm intervine si defibrileaza pe loc inima, astfel incat isi reia ritmul normal. Un astfel de dispozitiv nu a mai fost implantat niciodata in Romania, este un dispozitiv foarte nou si pe plan mondial”, a afirmat Dan Capatana.

El a precizat ca dispozitivul a fost adus din Belgia, iar costul aparatului, de 8.000 de euro, va fi suportat integral de spital.

Interventia chirurgicala a avut loc duminica trecuta si a durat doua ore, fiind realizata de catre medicul Alexandru Deutsch, de la Spitalul Colentina, un colaborator al Spitalului Judetean Constanta.

Mama baiatului a povestit ca acestuia i s-a facut rau in urma cu doua saptamani, a lesinat in timpul orei de franceza, a fost esuscitat de catre SMURD si a fost transportat la Spitalul Judetean. El a fost supus mai multor investigatii medicale in urma carora medicii au identificat problema de care sufera. Femeia a spus ca in decursul anilor baiatul a mai avut cateva asemenea lesinuri din care si-a revenit repede, iar cadrele medicale consultate atunci i-au spus ca ar fi vorba de atacuri de panica.

Directorul Spitalului Judetean a precizat ca acest sindrom este dificil de diagnosticat fara efectuarea unor analize amanuntite. El a mentionat ca baiatul se simte bine dupa interventia chirurgicala.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Constanta_-Baiat-de-13-ani_-salvat-prin-montarea-unui-defibrilator-modern_21367/

lauff lautf laurf