Imprimare

Rectorul UMF Iasi a demisionat in plin scandal al admiterii

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Rectorul UMF Iasi,  Dragos Pieptu, a demisionat dupa ce 45 de studenti marocani au disparut de pe listele cu canditatii declarati admisi.

Acesta a recunoscut ca procesul admiterii a fost fraudat de angajati ai institutiei. Demisia i-a fost inmanata ministrului Educatiei, Sorin Cimpeanu, care a spus ca o comisie de disciplina ii verifica pe toti cei implicati in scandal.

”Mi-am depus deja demisia, noul rector va fi decis de catre Senatul de luni al universitatii. Toate dosarele (n.r. - depuse la locurile cu taxa in valuta la limba romana, engleza si franceza) vor fi reevaluate pana luni, 26 octombrie. Este vorba de 951 de dosare”, a precizat Dragos Pieptu.

Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi a retras o lista cu 45 de studenti din Maroc, dupa ce tinerii fusesera declarati admisi si platisera taxe intre 2.000 si 5.000 de euro.

„Am solicitat ca cercetarea disciplinara a celor in cauza si responsabili pentru aceste erori, desi deja pot sa le spun fraude, sa se faca intr-o maniera foarte rapida, iar asa cum arata faptele pana acum sanctiunea nu poate fi decat cea mai inalta permisa de Legea Educatiei, adica desfacerea contractului de munca. Organele statului abilitate vor analiza pe un alt palier aceste fapte si, din pacate, sunt convins ca vor avea rezultate pe acest palier, e vorba de legea penala”, a spus Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei.

Intre timp, si Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi a demarat o ancheta interna.

Conducerea institutiei a decis sa intrerupa inscrierile din anul intai pentru studentii straini - care au ca data limita 1 noiembrie - pentru a re-evalua toate dosarele.

Dragos Pieptu este rector al UMF Iasi de la inceputul acestui an, cand i-a urmat in functie lui Vasile Astarastoae, care si-a dat demisia.

In data de 5 octombrie, Facultatea din Iasi a publicat o lista definitiva cu studentii admisi si care au indeplinit conditiile de eligibilitate, in total 166 de studenti, inclusiv marocani. IN 15 octombrie insa, Facultatea a publicat pe site-ul sau o noua lista, cu 121 de studenti, care excludea numele celor 45 de studenti marocani.

Ambasadoarea Romaniei in Maroc, Simona Mariana Ioan, a fost convocata la Ministerul marocan de Externe, pentru a da explicatii in acest caz.

Perchezitii DNA la UMF Iasi

Procurorii DNA fac astazi percheziţii la UMF Iasi, scrie Mediafax.

Procurorii perchezitioneaza mai multe birouri, cel mai probabil fiind vizate documente in baza carora s-au facut inscrierile unor studenti straini.

Autor: Andreea Moşoiu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Rectorul-UMF-Iasi-a-demisionat-in-plin-scandal-al-admiterii_21374/

lauff lautf laurf