Imprimare

Presedinte CMR: Orice proiect ce scoate plata medicului de sub incidenta legii penale, un pas bun

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Orice proiect care izbuteste sa scoata de sub incidenta legii penale modul in care medicul este platit este un pas bun, a declarat presedintele Colegiului Medicilor din Romania, dr. Gheorghe Borcean, referindu-se la posibilitatea legalizarii platilor informale in sanatate, scrie Agerpres.

"Orice proiect care izbuteste sa scoata de sub incidenta legii penale modul in care medicul este platit este un pas bun, un pas inainte, atat pentru corpul profesional care se afla acum sub sabia lui Damocles, cat si pentru pacientii nostri, pentru societate, care vor trebui sub o forma sau alta sa recunoasca valoarea sociala a muncii noastre. Or, recunoasterea valorii sociale a profesionistului liberal nu se va face in niciun caz de catre stat in urmatoarea etapa previzibila din Romania — atata vreme cat valoarea este aceea pe care o stiti si dvs. din Germania, Franta — ci se va face de catre beneficiarii serviciilor acelei profesii, respectiv de catre pacient, prin plata directa, intr-o norma reglementata, prin plata pentru o asigurare privata, prin orice modalitate pe care legiuitorul o va gasi cu cale, oricum nu prin aceasta care se face astazi", a spus Gheorghe Borcean, la lucrarile forumului international "Building Health".

Medicii nu vor legalizarea spagii

Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit, pe 4 iunie, ca medicii care lucreaza in sistemul public de sanatate nu pot primi plati suplimentare sau donatii de la pacientii lor, aceasta practica fiind in dezacord cu normele penale aflate in vigoare. Decizia a aparut pe 5 august in Monitorul Oficial si este obligatorie de la momentul publicarii.

Alianta Medicilor, creata pe Facebook, alaturi de diverse voci medicale au criticat intentia Guvernului de a legaliza platile facute de pacienti, aratand ca in nicio tara civilizata un pacient nu da o "atentie" medicului si ca "aceasta practica a spagii din sistemul sanitar" trebuie oprita o data pentru totdeauna.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Presedinte-CMR_-Orice-proiect-ce-scoate-plata-medicului-de-sub-incidenta-legii-penale_-un-pas-bun_21377/

lauff lautf laurf