Imprimare

Medicii dentisti cer redeschiderea cabinetelor stomatologice in scoli

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Intretinerea danturii este pentru multi un lux. Mai mult de jumatate dintre romani nu au trecut pe la dentist in ultimul an si 70% au probleme dentare. Acestea trebuie prevenite inca din copilarie, spun medicii care cer Ministrului Sanatatii redeschiderea cabinetelor stomatologice in scoli.

In Cluj-Napoca sunt doar 19 astfel de cabinete, unul la 1 800 de elevi. In mediul rural insa sunt aproape inexistente, asa ca parintii trebuie sa platească tratamentele stomatologice.

In comuna bihoreana Ineu de Cris, cei aproape 400 de elevi fac naveta la Oradea, daca  au probleme cu dintii. In judetul Bihor sunt doar 5 cabinete scolare pentru 100 de mii de elevi.

In Prahova functioneaza 10 cabinete medicale stomatologice scolare. Numar mult prea mic pentru a acoperi nevoile a peste 120.000 de scolari si prescolari.

Daca despre cabinetele scolare din mediul rural nici nu poate fi vorba, in Ploiesti, Campina, Sinaia si Valenii de Munte, acestea functioneaza la cote de avarie din cauza lipsei aparaturii medicale, dar si a materialelor sanitare. Medicii si-au dat demisia, unul cate unul, din cauza lipsurilor din sistem. Vorbim, in primul rand, de aparatura veche de zeci de ani, neconforma cu cerintele europene, aparatura  in care nu s-au investit bani.

Desi, teoretic, copiii ar trebui sa beneficieze de tratament stomatologic gratuit, parintii n-au alta solutie decat sa-i duca la clinicile private. Lipsa cabinetelor stomatologice scolare, singurele unde copiii ar putea fi tratati gratuit, este o problema grava.

Un proiect de lege, care prevede infiintarea de cabinete medicale, inclusiv stomatologice, in scoli, asteapta sa fie aprobat inca de la inceputul anului.

Autor: Andreea Moşoiu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Medicii-dentisti-cer-redeschiderea-cabinetelor-stomatologice-in-scoli_21383/

lauff lautf laurf