Viitorul medicinei de familie dezbatut la Congresul WONCA
Timp de 4 zile Istanbulul a fost capitala stiintifica a medicilor de familie din intreaga lume. Acestia au participat la Congresul WONCA - editie aniversara dedicata celor 20 de ani de activitate.
Sumarizand rezultatele acestei manifestari stiintifice, Congresul WONCA a insemnat peste 3.500 de medici participanti sositi din 80 de tari din intreaga lume, 30 de simpozioane, 289 de prezentari orale, 1403 e-postere si 121 de workshopuri.
Pentru prima data in istoria WONCA tara noastra a fost reprezentata de doua entitati reprezentative pentru Medicina de Familie: Societatea Nationala a Medicilor de Familie(SNMF) si Asociatia Romana pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie(AREPMF).
Asociatia a participat pentru prima data de la infiintarea sa la sectiunea Workshop a congresului.
Tema aleasa fiind “Vaccine advocacy- puntea intre refuzul vaccinal si constientizarea rolului si valorii normelor sociale de convietuire”. Atelierul s-a bucurat de participarea a numerosi medici din USA, Marea Britanie, Elvetia, Italia, Finlanda si Turcia.
"Prezentarea problemelor legate de comunicarea cu apartinatorul care inclina sa refuze copilului sau un drept fundamental la sanatate si viata, prezentarea unor probleme esentiale, legate de actul vaccinal, precum si a solutiilor gasite de catre fiecare natiune dintre cele prezente in sala, au adus Worksop-ului un plus de valoare." a declarat Dr. Valeria Herdea, presedinte AREPMF
Schimbul de experienta intre tari cu legislatie diferita, programe de vaccinare diferite, istorie diferita a implementarii procesului de vaccinare, vaccinare mai mult sau mai putin acoperitoare, modalitatile diferite de acceptanta a vaccinarii, accesul diferit la vaccinare in functie de posibilitatile fiecarui stat prezent: financiar sau ca structura Program National de Vaccinare, implicarea decidentilor in facilitarea unei legislatii mai mult sau mai putin ferme in acest domeniu atat de sensibil pentru sanatatea unei comunitati, au constituit tot atatea puncte de discutat in cadrul worksop-ului derulat de catre AREPMF.
De asemenea, echipa de medici romani a mai punctat doua aparitii in programul stiintific al congresului prin lucrarea “Pasi pentru sanatate - Echipa interdisciplinara medic-educator-parinte” sustinuat de Dr. Laura Comnea din sectiunea de prezentari orale si lucrarea "Tulburarile de somn la copil in practica medicului de familie" din sectiunea e-Poster. Aceasta din urma fiind o lucrare de echipa semnata de Dr. Lidia Soldea, Dr. Laura Comnea, dr. Alexandru Herdea, Dr. Valeria Herdea si Teodor Herdea.
"Entuziasti, neobositi, profesionisti implicati in munca de cercetare, educare a tinerilor viitori medici de familie, luptand din rasputeri, pentru a implementa in fiecare colt al Terrei, o noua viziune a ceea ce inseamna in final, medicul de familie, avand responsabilitati familiale, sociale, asemeni tuturor semenilor lor, daruind din timpul si energia lor, cred ca ar fi doar o modesta descriere a profilului acestor oameni absolut minunati. Modelul genereaza modele, calitatea genereaza calitate, iata ca prin activitatea acestor medici, avem dovada vie ca un caracter generos, o minte deschisa si o viziune in Viitor, pot aduce Schimbarea, despre care anul acesta doamna Presedinta a Wonca Istanbul, doamna Dilek Guldal a vorbit - este pe cale sa devina posibila." a declarat Dr. Valeria Herdea, presedinte AREPMF.
Asociatia Romana pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie (AREPMF), a fost reprezentata la Congresul WONCA de catre Dr. Emiliana Costiug, Dr.Claudia Pop, Dr.Ioan Muresan, Dr.Popovici Petronela, Dr. Iustina Ardelean -Cluj, Dr. Simona si Marin Rus -Bistrita, Dr.Laura Comnea, Dr.Raluca Ghionaru, Dr.Valeria Herdea -Bucuresti.
Autor: Aura Frăţilă
Sursa: PaginaMedicala.ro