Imprimare

Ingrijrile paliative, o alternativa la alinarea suferintei indelungate

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In contextul cresterii numaurlui de persoane cu boli cronice, nevindecabile, vulnerabili si /sau aflati in ultima faza a vietii, sprijinirea profesionistilor din sanatate cu resurse despre modul de acordare si functionare a ingrijirilor paliative este mai mult decat o necesitate.

O echipa de 14 medici cu abilitati in ingrijiri paliative au elaborat o carte disponibila si in format e-book, pentru a sprijini profesionistii in acordarea acestui tip de ingrijiri. In ‘’Tratatul de ingrijiri paliative la domiciliu’’ (Editura Etna, Bucuresti, 2015) se arata cum sa se gestioneze durerea, care sunt manevrele, interventiile si tehnicile de ingrijire la domiciliu utile in acest tip de ingrijire, se prezinta medicamentele disponibile si modul de utilizare a acestora, cum pot fi recunoscute simptomele si sindroamele frecvente, urgentele si ce se poate face pentru ameliorarea lor.

De asemenea se acorda atentie si altor aspecte ale acordarii ingrijriirilor paliative: alcatuirea si functionare echipei multidisciplinare, comunicarea si grupurile de suport, particularitati legate de varsta, aspecte etice si psihosociale, aspecte medicale si juridice legate de perioada de sfarsit a vietii si de deces, elemnte de protective sociala a pacientilor paliati si nu in ultimul rand sindromul de burn-out in randul pesonalului implicat in ingrijirea paliativa.

Redactorul tratatului este Dr. Marinela Olaroiu. '' Pentru mine lucrul in echipa este un crez ce s-a adeverit din nou. La realizarea acestui tratat colaborarea s-a desfasurat in mare parte de la distanta, iar cei 13 colege si colegi, de diferite specialitati, si cu experienta in acordarea ingrijrilor paliative, carora le multumesc si pe aceasta cale pentru increderea acordata, au dovedit capacitati de comunicare deosebite, ceea ce ii recomanda de la sine. A fost o experienta unica ce a demonstrat ca dorinta de a impartasi si de a realiza ceva nu are granite si de care as dori sa aiba partea cati mai multi dintre noi''  a declarat pentru PaginaMedicala.ro Dr. Marinela Olaroiu.

Tratatul este o carte completa care ofera informatii bine structurate si fezabile pentru practica de zi cu zi. Ea se adreseaza medicilor de toate specialitatile din spitale si din ambulatoriu dar si personalului de ingrijire la domiciliu confruntati cu ingrijirea pacientilor cu boli cronice si in stadii terminale. Cartea mai ofera si suficiente informatii celor care-si propun sa organizeze servicii de ingrijiri paliatiave precum si profesionistilor din sanatate care doresc sa se pregatesca in acordarea ingrijirlor paliative si isi propun sa urmeze cursuri de educatie medical continua sau pentru obtinerea competentei in paliatie.

El va fi prezentat in preview la sfarsitul acestei saptamani la Simpozionul Interdisciplinar “Vaccinurile si terapiile antivirale medicamentoase moderne – de la testare la includerea in programe nationale de sanatate publica” de la Bucuresti .

 

 

Autor: Andreea Mosoiu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Ingrijrile-paliative_-o-alternativa-la-alinarea-suferintei-indelungate_21386/

lauff lautf laurf