1000 de participanti in cadrul Conferintei Nationale de Medicina a Familiei
Peste 1.000 de medici au participat in perioada 21-24 octombrie 2015 la Conferinta Nationala de Medicina a Familiei, eveniment organizat de Societatea Academica de Medicina a Familiei (SAMF), ce s-a desfasurat la Crystal Palace Ballrooms in Bucuresti.
Evenimentul a fost coordonat de Prof. Dr. Adrian Restian - Presedinte SAMF si de Prof. Dr. Dumitru Matei - Presedinte Executiv SAMF. Manifestarea a fost acreditata cu 20 puncte EMC.
Tema principala a conferintei s-a numit “Sanatatea mintala - conexiuni in patologia umana”, iar tema secundara “Tulburari metabolice in practica medicala”.
In cadrul evenimentului au participat numeroase companii farmaceutice, firme de aparatura medicala, furnizori de servicii medicale, reprezentanti mass media, precum si personalitati importante din sfera medicala.
Dintre prezentarile sustinute in timpul evenimentului se mentioneaza urmatoarele: Influenta solicitarilor informationale asupra sanatatii mintale; Rolul medicului de familie in diagnosticul precoce al tulburarilor mintale asociate unor afectiuni cronice; Bolile cronice si sanatatea mintala, Recomandari terapeutice in hipertensiunea arteriala in situatii clinice speciale; Comorbiditatile cardiovasculare si BPOC-ul; Educatie timpurie - circuite neoronale - sanatate mintala; Impactul depresiei perinatale asupra dezvoltarii copilului; Particularitati ale tratamentului infectiilor de tract urinar in ambulator; Tratamentul chirurgical minim invaziv al prolapsului genital si incontinentei urinare la femeie; Elemente de psihogeriatrie. O abordare cronobiologica si cronofarmacologica; Depresia ca problema de sanatate mentala in orizontul practicii medicului de familie; Tulburarile psihice la gravide si in puerperalitate; Medicul de familie si educatia terapeutica a familiei in boala Alzheimer; Obiectivele asistentei bolnavilor psihici in practica medicului de familie; Deficitul cognitiv – principala tinta terapeutica la pacientii cu ciroza fara encefalopatie hepatica si incefalopatie hepatica in remisie, precum si alte teme importante mentionate in cadrul programului stiintific.
O importanta aparte a avut lucrarea “Tulburarile psihice la gravide si in puerperalitate”, prezentare sustinuta de Prof. Dr. Dimitrie Nanu care a afirmat ca aceste tulburari psihice sunt in realitate frecvente in Romania, dar de multe ori nu sunt diagnosticate sau sunt incorect tratate. In prima parte a lucrarii au fost prezentate manifestarile psihice la gravide si in puerperalitate, au fost descrise depresia antenatala, psihozele acute, starile maniacale si cele melancolice. De asemenea, o parte importanta a lucrarii a fost rezervata tulburarilor psihice din postpartum.
Prof. Dr. Dumitru Constantin-Dulcan a vorbit despre “Dimensiunea spirituala a stiintei”, sustinand ca “In cea de-a doua jumatate a secolului al XIX -lea, majoritatea stiintelor par sa isi atinga apogeul dezvoltarii. Se motiveaza astfel formarea unei conceptii materialiste despre lume, care va domina evolutia stiintei si de-a lungul secolului al XX-lea (...). Stiinta materialista are indubitabile succese in oferirea unei baze materiale si tehnologice existentei umane, dar nu are nici forta si nici motivarea sa evite toate dramele care determina atat nefericirea umana, cat si riscul de autodistrugere.”.
Conf. Dr. Claudiu Manea a discutat despre “Comorbiditatile cardiovasculare si BPOC-ul”, afirmand ca afectiunile cardiace asociate cu BPOC sunt prima cauza de deces pentru pacientii in cauza. In cadrul prezentarii sale, a discutat despre modul in care interfereaza cele doua tipuri de afectiuni, modul in care se potenteaza din punct de vedere al simptomatologiei, al problemelor de diagnostic si cum reusesc sa fie elucidate multiplele probleme pe care le pun post-diagnostic. Au fost discutate, de asemenea, si intersectarile de linii medicamentoase cu potentialele efecte adverse.
Prof. Dr. Mihai Lucan a discutat despre Rolul medicului de familie in transplantul de organe, afirmand ca “Rata de transplantare este mult sub cerere, in special din cauza factorilor psiho - sociali care influenteaza rata donarii. Utilizarea imunosupresiei pentru prevenirea respingerii organului transplantat poate genera dileme terapeutice medicului de medicina de familie, dar pacientul transplantat trebuie abordat ca orice pacient. In realitate, medicul de medicina de familie este si trebuie sa fie un actor important atat in cresterea acceptarii donarii de la un donator decedat, cat si in urmarirea post- transplant a pacientilor transplantati.”
De asemenea, in cadrul manifestarii a fost prezent si Dr. Vasile CIURCHEA, presedintele CNAS, care a interactionat cu medicii de familie si le-a raspuns la intrebari si probleme presante cu care se confrunta acestia in practica medicala.
Aparitie editoriala! In cadrul conferintei a fost lansata lucrarea “Mic dictionar de vaccinuri si vaccinari” ce contine norme si recomandari pentru copii, adulti si categorii speciale de populatie, iar lucrarea a fost oferita cadou participantilor la conferinta. Pentru persoanele care doresc sa achizitioneze aceasta carte, lucrarea se regaseste la Editura Amaltea.
Sursa: PaginaMedicala.ro