Studiu: Tratament impotriva efectelor opiaceelor prelungeste viata pacientilor bolnavi de cancer
Un medicament pentru tratarea constipatiei cauzate de opiaceele analgezice a dublat timpul de supravietuire al pacientilor cu cancer avansat, a dovedit o analiza efectuata de cercetatori americani asupra a doua studii clinice, informeaza Agerpres.
Mai mult decat atat, medicamentul Relistor (metilnaltrexona), comercializat din 2008, se pare ca a incetinit progresia tumorilor, au declarat cercetatorii intr-o prezentare la conferinta anuala a anestezistilor americani reuniti in aceste zile la San Diego, California.
Aceasta este pentru prima data cand un studiu clinic arata o legatura intre un tratament vizand blocarea efectului constipant al analgezicelor opiacee si cresterea timpului de supravietuire a pacientilor cu cancer, au precizat medicii. Aceasta legatura sugereaza ca molecula prezenta in tratament ar putea juca un rol terapeutic impotriva cancerului.
Experimente pe animale de laborator efectuate in ultimii zece ani au aratat deja efectele anticancerigene ale acestei molecule.
Noul studiu analizeaza datele unui numar de 229 de pacienti cu cancer avansat, tratati cu Relistor pentru probleme de constipatie cauzata de analgezice opiacee, acesta fiind un efect secundar obisnuit al acestor analgezice.
In acest grup, 117 pacienti au fost tratati cu Relistor si 112 cu placebo. Cercetatorii au descoperit ca 57% dintre pacientii care au luat Relistor au scapat de constipatie. Cei pentru care tratamentul impotriva constipatei a fost eficace au supravietuit in medie de doua ori mai mult (118 de zile fata de 58 zile) decat cei care nu au reactionat la medicamente sau decat grupul placebo. in plus, pacientii care au raspuns bine la medicamente au avut o probabilitate mai mica de progresie a tumorilor (7,6% dintre ei), decat cei care nu au scapat de constipatie prin acest tratament (22%) sau cei care au luat placebo (25,4%).
Cercetatorii au analizat, de asemenea, efectele Relistorului asupra unui alt grup de 135 de pacienti cu alte boli in stadii avansate precum insuficienta cardiaca congestiva, congestia pulmonara cronica sau bolile neurologice, dar nu si asupra cancerului.
Medicamentul Relistor a fost eficient la peste 50% dintre acesti pacienti, fara a le prelungi viața.
"Aceasta demonstreaza ca este foarte improbabil ca o ameliorare a functiei intestinale sa explice beneficiile de supravietuire ale pacientilor cu cancer avansat", a declarat dr. Filip Janku, profesor de medicina la Anderson Cancer Center de la Universitatea Texas si co-autor al studiului.
Daca cercetatorii ignora temeiurile virtutilor anticancerigene ale metilnaltrexonei, una dintre ipoteze ar putea fi ca aceasta molecula poate actiona in combinatie cu opiaceele.
Sursa: PaginaMedicala.ro