Prof. Irinel Popescu: Ar trebui obligatorie finantarea prostatectomiei prin chirurgia robotica
Finantarea prostatectomiei prin intermediul chirurgiei robotice ar trebui sa se faca printr-un program special de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), a declarat prof. dr. Irinel Popescu in cadrul conferintei Congresului International de Chirurgie Robotica 2015, de la Bucuresti.
"Toata lumea stie ca un cancer de prostata se opereaza radical pe cale robotica si rezultatele sunt cele mai bune. Daca, in cazul chirurgiei generale putem accepta ca deocamdata marile spitale (n.r. precum Institutul Fundeni) pot sa isi permita cumva sa finanteze un program robotic, economisind poate de la alte operatii si investind in chirurgia robotica, in asa fel incat sa ofere toata gama completa pacientilor, alegand cea mai buna dintre solutii, in functie de caz, in cazul prostatectomiei radicale, dupa parerea mea, finantarea de la nivelul Casei pentru un program social ar fi chiar obligatorie, pentru ca, neacceptand aceasta idee, inseamna ca nu acceptam progresul dovedit stiintific", a declarat prof. dr. Irinel Popescu in conferinta de presa.
Pana in 2013 a existat un program al Ministerului Sanatatii, prin care erau finantate 150 de operatii, in fiecare dintre cele doua centre in care se practica la acea data chirurgia robotica. Intre timp, acum, la nivel national sunt 4 spitale (Institutul Fundeni, Spitalul Municipal Cluj-Napoca, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara si Spitalul Militar Bucuresti) care opereaza cu roboti, dar care nu primesc niciun fel de finantare, operatiile realizandu-se fie din fondurile spitalelor, acolo unde ele exista, fie din coplata suportata de pacient.
"De aceea, spuneam ca, in primul rand, prostatectomia e aproape obligatoriu sa fie finantata pe un nou program, fie al Ministerului, fie al Casei, deoarece bolnavii asigurati au dreptul sa primeasca finantare de la Casa ", a adaugat prof. Irinel Popescu.
Prof. dr. Ioan Coman, seful Clinicii de urologie de la Spitalul Municipal Cluj-Napoca, a precizat ca, pana in 2013, exista un numar stabil de proceduri pe care le finanta Casa de Asigurari pentru orice interventie de chirurgie robotica. Dupa 2013, operatia a fost facuta mai mult din fonduri ale spitalului, iar apoi prin coplata. El a adaugat ca, in acest fel, suferinta pacientului este mult diminuata, iar acesta se poate mobiliza in prima zi de dupa operatie si se poate externa la trei-patru zile.
"Este mult mai ieftin sa tratezi un pacient cu cancer al prostatei localizat, poti chiar sa il vindeci, decat sa tratezi un barbat diagnosticat cu un cancer de prostata in faza avansata, metastatica, atunci cand nu poti obtine vindecarea. Poti doar sa prelungesti viata bolnavului, poate cativa ani de zile, dar cu costuri enorme pentru societate, suferinta teribila pentru pacient, pentru familie", a completat prof. Coman.
Acesta a mai precizat ca, desi tehnic s-ar putea efectua doua operatii zilnic, se fac aproximativ cinci in fiecare luna, iar o interventia se face la cerere si costa aproximativ 6.500 de euro. De altfel, 2.000 de euro se cheltuie pe instrumentar pentru fiecare operatie, iar mentenanta robotului DaVinci este de 12.000 de euro pe luna.
Operatia robotizata printr-o singura incizie, un nou pas spre viitor
Prof. Konstantinos Konstantinidis, presedintele Societatii Sud-Est Europene de Chirurgie Robotica, a precizat, in cadrul conferintei, ca sistemul DaVinci a aparut in 2000, iar acum noul pas in chirurgia robotica il reprezinta efectuarea operatiei printr-o singura incizie.
El a explicat ca, prin utilizarea chirurgiei robotice, costurile sunt mai mari, insa rezultatele sunt superioare: recuperarea pacientului este mai rapida, durerea este diminuata, iar tehnologia permite operatii in zone mai greu accesibile, precum partea inferioara a abdomenului, zona esofagiana sau a pancreasului.
Chirurgia robotica in Romania
In Romania, primul program de chirurgie robotica a inceput in ianuarie 2008, la Spitalul Fundeni, iar de atunci, s-au realizat aproximativ 1.700 de operatii robotice in toata tara, dintre care aproximativ 1.000 la Fundeni.
Programele active de chirurgie robotica se desfasoara la Institutul Clinic Fundeni, la Spitalul Municipal Cluj-Napoca, la Spitalul Militar Central din Bucuresti si la Spitalul Judetean Timisoara, insa mai exista trei sisteme robotice la Spitalul Theodor Burghele, pentru operatii de natura urologica, Spitalul Agrippa Ionescu si Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca.
Congresul International de Chirurgie Robotica, intre 29 si 31 octombrie, in premiera la Bucuresti
Lucrarile Congresului International de Chirurgie Robotica, aflat la a patra editie, se desfasoara pentru prima data in Romania, fiind conduse de prof. dr. Irinel Popescu. In perioada 29-31 octombrie, peste 300 de participanti, dintre care 80 din strainatate, discuta despre locul actual al chirurgiei robotice, progresele inregistrate, indicatiile de chirurgie si dificultatile legate de implementarea chirurgiei robotice.
Tema Congresului „The future of surgery is here” vizeaza dezvoltarea fara precedent a tehnicilor robotice, iar programul stiintific include sesiuni care abordeaza majoritatea domeniilor in care se utilizeaza aceasta chirurgie de varf: urologie, ginecologie, chirurgie generala, ORL etc.
Autor: Iuliana-Maria Vişan
Sursa: PaginaMedicala.ro