Imprimare

Fonduri de 3 milioane de lei, pentru sustinerea programului privind reducerea tuberculozei

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Guvernul a aprobat plata a trei milioane de lei pentru TVA aferent medicamentelor si lucrurilor necesare achizitionate in cadrul Programului privind reducerea tuberculozei in Romania, potrivit unui proiect de lege adoptat astazi, 3 noiembrie.

Proiectul de lege va fi transmis Parlamentului cu solicitarea sa fie dezbatut in procedura de urgenta.
Suma este necesara pentru derularea Programului pana in data de 31 martie 2018 si va fi platita anual, astfel:

  • 987.000 lei din bugetul aprobat pe anul 2015;
  • 1,633 milioane lei din bugetul aprobat pe anul 2016;
  • 414.000 lei din bugetul aprobat pe anul 2017;
  • 15.000 lei din bugetul aprobat pe anul 2018.

Banii vor fi utilizati integral pentru achizitionarea si distributia de medicamente pentru pacientii cu Tuberculoza Multidrog-rezistenta (MDR-TB si XDR-TB) inclusiv Rifabutin pentru pacientii cu co-infectie TB-HIV, achizitia de echipamente si consumabile de laborator pentru diagnosticul rapid al Tuberculozei Multidrog-rezistenta (MDR-TB), produse sanitare si nonsanitare pentru interventiile de reducere a riscurilor in grupurile vulnerabile.

Medicamentele sunt avizate de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii. Contagiozitatea extrem de inalta a Tuberculozei multidrog-rezistente (1 pacient activ infecteaza anual in medie alte 10-15 persoane) nu poate fi tinuta sub control in lipsa medicamentelor, avertizeaza specialistii din Ministerul Sanatatii.

Programul privind reducerea poverii tuberculozei in Romania, prin reformarea sistemului de control al tuberculozei si consolidarea gestionarii tuberculozei rezistente la medicamente, prin asigurarea accesului universal la diagnostic si tratament si abordarea nevoilor grupurilor de populatie cu risc este finantat printr-un Acordul Cadru semnat la data de 01.04.2015 intre Fundatia Romanian Angel Appeal si Fondul Global de Combatere a HIV/SIDA, Tuberculozei si Malariei.

Programul este implementat de Fundatia Romanian Angel Appeal in colaborare cu autoritati ale administratiei publice centrale si locale si organizatii neguvernamentale. Fondurile nerambursabile acordate prin acordul de finantare vin in completarea resurselor nationale necesare aplicarii Programului national de boli transmisibile, insa nu acopera TVA aferent achizitionarii de bunuri si servicii.

In prezent, tuberculoza continua sa reprezinte o importanta problema de sanatate publica in Romania. in 2010, incidenta globala a tuberculozei in Romania a fost de aproximativ 90 la 100.000 de locuitori, una dintre cele mai ridicate din Regiunea Europeana a Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Autor: Iulia Vișan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Fonduri-de-3-milioane-de-lei_-pentru-sustinerea-programului-privind-reducerea-tuberculozei_21408/

lauff lautf laurf