I. Fundeni: Proiect in imagistica si radiologie, la final. Peste 200 de studenti implicati
Institutul Clinic Fundeni, in parteneriat cu Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti, au derulat in perioada mai 2014 - noiembrie 2015 „Programul de consiliere pentru elevi si studenti la medicina si practica in imagistica si radiologie”, proiect cofinantat din fonduri europene.
Proiectul, a carui valoare se ridica la suma de peste 2 milioane de lei, a urmarit cresterea ocupabilitatii elevilor inmatriculati in sistemul national de invatamant si a studentilor la medicina, dezvoltarea aptitudinilor de munca a acestora, prin asigurarea de servicii de orientare si consiliere profesionala adaptate la nevoile lor si organizarea de stagii de pregatire practica, in vederea imbunatatirii insertiei ulterioare a acestora pe piata muncii.
Beneficiarii programului au fost 214 elevi (fata de 170 de elevi prevazuti initial), din 5 licee bucurestene, care au fost consiliati profesional, si 214 studenti la medicina (fata de 180 de studenti prevazuti initial). Pentru studenti, au fost realizate stagii de instruire teoretica si practica, cu durata de cate 3 saptamani derulate in timpul vacantei de vara universitara. Sase module s-au realizat in Institutul Clinic Fundeni, in cadrul Laboratorului de Radiologie, Imagistica Medicala si Radiologie Interventionala, si alte trei module au fost derulate in aceasta vara in 3 spitale partenere, respectiv Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu" si Spitalul Clinic de Urgenta pentru copii "Marie Curie". Toti studentii inclusi in modulele de practica au fost motivati cu subventii de 1.000 de lei.
Ce spun studentii si coordonatorii in urma desfasurarii poriectului
"Stagiul de imagistica m-a ajutat sa ma familiarizez cu modalitati de investigatie radiologica pe care nu se pune accentul in programa facultatii, dar care au devenit standardul de aur in diagnosticul majoritatii afectiunilor, precum tomografia computerizata, ecografia si imagistica prin rezonanta magnetica. Imagistica este o specialitate care poate deveni pasiva daca studentii nu sunt angrenati in munca diagnostica iar, din pacate, acest lucru s-a intamplat de cateva ori si in cadrul acestui stagiu. Probabil ca admiterea unui numar mai mic de studenti si realizarea unui raport optim medic specialist (rezident)/student ar favoriza o dinamica mai constructiva si o abordare individualizata a subiectului", crede Filip Ionescu, student in anul VI la UMF, participant la stagiu.
Radu Simona, sudenta in anul II la UMF, participanta si ea la stagiu, a spus ca: “Acest proiect a fost un pas important pentru cariera mea in medicina, deoarece m-a ajutat sa vad cum se desfasoara lucrurile intr-un spital si sa inteleg de ce este necesara comunicarea dintre medic si pacient. Consider ca pe viitor ar fi util un orar care sa permita tuturor grupelor sa vada cum functioneaza fiecare aparat si sa inteleaga niste notiuni generale in legatura cu el si organizarea unei liste cu acesti termeni uzuali pe care sa-i cunoasca toti studentii la terminarea stagiului”.
Profesor doctor Ioana Lupescu, coordonator de program: „Prin organizarea riguroasa si respectarea etapelor incluse, cu suportul tutorilor si a responsabililor de proiect, obiectivele din cadrul proiectului au fost atinse si depasite. Pentru toti cei care au fost implicati in proiect a fost o experienta inedita, din care cu totii am avut de invatat. Consider ca acest tip de proiecte este extrem de util pentru studentii la medicina pentru sensibilizarea si aclimatizarea lor la viata reala din spital si in demonstrarea importantei pe care imagistica medicala o are in algoritmul diagnostic si in managementul pacientului”.
Conf.dr. Carmen Orban, manager IC Fundeni; „Acest proiect axat pe practica medicala este extrem de util pentru studentii la medicina, in vederea stabilirii unui contact real cu viata si ritmul din spital si pentru demonstrarea importantei pe care imagistica medicala o are in cadrul specialitatilor medicale”.
Proiectul a fost finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - Investeste in Oameni!
Autor: Iuliana-Maria Vișan
Sursa: PaginaMedicala.ro