Imprimare

Problematica vaccinarii dezbatuta in cadrul Conferintei Nationale de Microbiologie si Epidemiologie

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Bolile care pot fi prevenite prin vaccinare, deciziile referitoare la politica de sanatate publica, supravegherea si controlul tuberculozei si emergenta rezistenta la antibiotice sunt doar cateva dintre temele importante care vor fi abordate in cadrul celei de-a VIII-a editii a Conferintei Nationale de Microbiologie si Epidemiologie, care se va desfasura in perioada 12-14 noiembrie 2015, la Hotel Ramada Parc, din Bucuresti.

Titlul conferintei de anul acesta este „Bolile transmisibile, domeniu prioritar pe agenda sanatatii publice”.

Specialistii au remarcat, in ultimii ani, o scadere ingrijoratoare a acoperirii vaccinale in Romania.
„Exista parinti care refuza sa isi vaccineze copiii, gandindu-se ca vaccinul poate avea efecte negative asupra sanatatii acestora. Imunizarea prin vaccinare aduce beneficii importante si pastreaza sanatatea copiilor, aparandu-i impotriva multor boli transmisibile, iar efectele adverse majore sunt extrem de rare. Acest fapt este dovedit de succesul programelor de imunizare din toata lumea, care au redus substantial mortalitatea si morbiditatea asociate acestor afectiuni si au contribuit decisiv la cresterea sperantei de viata”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie.

Una dintre bolile care ameninta sanatatea populatiei este tuberculoza, care afecteaza milioane de oameni din intreaga lume. In Romania, tuberculoza are o prevalenta ridicata, comparativ cu alte state europene. Datele de pe site-ul aliantei TB Europe Coalition2,arata ca in 2014 aproape 30000 de romani sufereau de diferite forme de tuberculoza, tara noastra situandu-se pe primul loc in Uniunea Europeana, in ceea ce priveste raspandirea maladiei.

„In ultimii zece ani incidenta cazurilor de tuberculoza a scazut substantial in Romania, dar chiar si asa, tara noastra depaseste celelalte tari europene, la acest capitol. Totodata, Romania are si cel mai mare numar de cazuri de tuberculoza multi-drog rezistenta din Uniunea Europeana. in 2014, aproximativ 1500 de persoane traiau cu tuberculoza multi-drog rezistenta si cu rezistenta extinsa, dar numai un procent redus din acestea primea tratament conform standardelor internationale. Tuberculoza, accesul la diagnostic si tratament, cat si emergenta rezistentei bacteriene determinata de cresterea consumului de antibiotice, constituie probleme prioritare de sanatate publica in Romania”, a mai afirmat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Cea de-a VIII-a editie a Conferintei Nationale de Microbiologie si Epidemiologie este organizata de Societatea Romana de Microbiologie, in parteneriat cu Societatea Romana de Epidemiologie si este asteptata participarea a peste 350 de specialisti microbiologi, epidemiologi, de boli infectioase, medici de familie sau din alte specialitati medicale, interesati de temele conferintei.
 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Problematica-vaccinarii-dezbatuta-in-cadrul-Conferintei-Nationale-de-Microbiologie-si-Epidemiologie_21426/

lauff lautf laurf