Imprimare

Medicina de precizie dezbatuta de cercetatori de top din tara si strainatate

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Cercetatori de top din Romania, dar si din strainatate vor dezbate la Bucuresti in cadrul Simpozionului National de Patologie si a Sesiunii Stiintifice Anuale teme de interes privind medicina de precizie de la modele experimentale la biomarkeri. Evenimentul cuprinde cinci sesiuni stiintifice ce vor fi discutate in perioada 19-21 noiembrie la Bucuresti si este organizat de echipa Institutului National de Patologie "Victor Babes".

“Ne dorim sa continuam traditia Institutului Victor Babes, intr-un eveniment stiintific de anvergura internationala, reunind astfel specialisti din domeniile anatomiei patologice, imunologiei, imunopatologiei sau cel al medicinei celulare si moleculare” a declarat directorul general al Institutului National de Patologie “Victor Babes”, prof.dr. Mihai Hinescu.

Potrivit acestuia “vor fi prezentate noutati in domeniu de catre unii dintre cei mai renumiti cercetatori din medicina printre care prof. Sarit Aviel Ronen (Sheba Medical Center Tel-Hashomer, Israel), prof.Lucian R.Chirieac ( Harvard Medical School, Brigham and Women's Hospital, Boston, USA), prof.dr. Bogdan O.Popescu, cercetator stiintific Mihaela Gherghiceanu, prof.dr.Emilia Severin, conf.dr.Cristina Tanase sau conf.dr. Gabriel Becheanu”.

Printre temele de referinta ale dublului eveniment stiintific se numara:

  • De la patul bolnavului la masa de laborator si inapoi. Exista algoritmi pentru cercetarea translationala?
  • Rolul medicinei de precizie in diagnosticul pozitiv si diferential al mezotelioamelor
  • Genomica intre cercetare si clinica
  • Celulele tumorale circulante si conceptul de <<biopsie lichida>> in tratamentul si urmarirea pacientului oncologic
  • Evaluarea prezentei celulelor tumorale circulante in melanomDinamica Telocitelor in infarctul miocardic experimental la sobolani”.

“Simpozionul Institutului Victor Babes din acest an abordeaza o tema extrem de actuala, si anume medicina de precizie. Acest tip de medicina se refera la un mod novator de a identifica particularitatile bolii la fiecare pacient - este continuarea asa numitei medicine personalizate. O pleiada de posibilitati tehnologice noi sunt puse in slujba acestui concept. Se vor aborda subiecte legate de genomica, proteomica, biomarkeri, anatomie patologica si modele experimentale centrate pe posibilitatile diagnosticului si tratamentului cat mai precise intr-o gama larga de afectiuni (cancer, boli degenerative si inflamatorii). Nu in ultimul rand, avem o sesiune dedicata tinerilor cercetatori, doctoranzi si postdoctoranzi” a declarat prof.dr. Bogdan O. Popescu, presedintele Consiliului stiintific al Institutului “Victor Babes”.

Mai mult, deschiderea oficiala a celui de-al-VIII-lea Simpozion National de Patologie si al Sesiunii stiintifice Anuale va fi precedata de, probabil una dintre cele mai importante sesiuni, In memoriam Academician Laurentiu M.Popescu.

“Este remarcabil faptul ca, primul Institut de Cercetare Stiintifica din Romania, Institutul National Victor Babes se afla in topul centrelor de profil atat din tara, cat si in Europa, iar proiectele ce s-au realizat sau se afla in derulare aici sunt o dovada in plus a valorii si importantei de care se bucura si astazi acest Institut” spunea la inceputul acestui an directorul general, din acea perioada, al Institutului “Victor Babes”, Acad. Laurentiu M. Popescu.

Aproximativ 23 de ani, “parintele Telocitelor”,  Acad. Laurentiu M. Popescu s-a identificat cu Institutul “Victor Babes”, tot de aici, reusind sa puna Romania, pe harta mondiala a cercetarii stiintifice prin descoperirea a noi celule in organismul uman, Telocitele.
 

Autor: Aura Fratila

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Medicina-de-precizie-dezbatuta-de-cercetatori-de-top-din-tara-si-strainatate_21437/

lauff lautf laurf