Imprimare

Tesuturi ale corzilor vocale realizate in laborator

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Cercetatorii americani au dezvoltat in laborator tesuturi ale corzilor vocale, care ar putea fi utilizate la realizarea de grefe si ajuta astfel milioane de persoane care sufera de afectiuni vocale, se arata intr-un studiu publicat miercuri si citat de AFP - informeaza Agerpres.

Cercetarile se afla inca in prima etapa, insa progresele sunt importante deoarece corzile vocale sunt "un sistem delicat" si este dificila realizarea de replici, a subliniat Nathan Welham de la Universitatea din Wisconsin, care a condus studiul publicat in revista medical Science Translational Medicine.

Tesuturile corzilor vocale au fost mentinute trei luni in organismul unui soarece, al carui sistem imunitar a fost modificat pentru a-l imita pe cel uman. Ele au fost capabile sa produca vibratii dupa ce au fost transplantate in cadavrele unor caini.

Tesuturile au fost dezvoltate in laborator timp de doua saptamani cu ajutorul unor fibroblaste (celule dermice responsabile cu secretia fibrelor de elastin si colagen) si celule epiteliale umane (care formeaza invelisul), au precizat cercetatorii.

Celulele au fost izolate, purificate si intinse pe o structura in trei dimensiuni pe baza de colagen, asemeni tesuturilor ce creeaza pielea artificiala. Tesuturile au captat aspectul corzilor vocale naturale, umede si elastice, a explicat dr. Welham.

Pentru a putea realiza primele grefe ale corzi vocale ar trebui sa mai treaca niste ani, dar cercetatorii afirma ca primele etape ale lucrarilor sunt promitatoare pentru pacienti.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Tesuturi-ale-corzilor-vocale-realizate-in-laborator_21443/

lauff lautf laurf