Imprimare

Saptamana testarii HIV in Romania: 20-27 noiembrie

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Epidemia cu infectia HIV/ SIDA in randul consumatorilor de droguri injectabile continua sa reprezinte o situatie ingrijoratoare pentru sanatatea publica din Romania.

Potrivit unui comunicat al Agentiei Nationale Antidrog transmis AGERPRES, dintre cele 319 cazuri noi de infectare cu HIV/ SIDA, inregistrate in primul semestru al anului 2014, 81 provin din randul consumatorilor de droguri injectabile (25% dintre toate categoriile de populatii aflate la risc de infectare).

In perioada 20 — 27 noiembrie, este marcata, la nivel european, Saptamana Testarii HIV, in scopul de a se atrage atentia asupra infectiei cu HIV si de a reduce numarul de cazuri de diagnosticare tardiva prin comunicarea beneficiilor acestui tip de testare.

In acest context, Agentia Nationala Antidrog (ANA) informeaza opinia publica cu privire la pericolul fenomenului infectarii cu HIV (inclusiv hepatitele virale B si C) in randul consumatorilor de droguri injectabile (CDI). Totodata, cu aceasta ocazie, Agentia a distribuit catre partenerii sai neguvernamentali (ARAS si CARUSEL) si catre Autoritatea Nationala a Penitenciarelor 1.000 de teste rapide de depistare HIV (si pentru Hepatita C).

"In Romania, un aspect sesizat inca din anii anteriori, care se mentine si in anii 2013 si 2014, il reprezinta epidemia cu infectia HIV/ SIDA in randul consumatorilor de droguri injectabile. Comisia Nationala de Lupta Anti-Sida confirma aceasta situatie ingrijoratoare pentru sanatatea publica din Romania. In cel mai recent raport al sau, se arata ca dintre cele 319 cazuri noi de infectare cu HIV/ SIDA, inregistrate in primul semestru al anului 2014, 81 provin din randul consumatorilor de droguri injectabile (25% dintre toate categoriile de populatii aflate la risc de infectare). Este semnificativ de mentionat in acest context ca in ultimii 2 ani s-au inregistrat procente de 31% in 2012 si 29% in 2013, confirmand astfel tendinta de stabilizare a focarului de infectare cu HIV/ SIDA in randul consumatorilor de droguri injectabile", precizeaza sursa citata.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Saptamana-testarii-HIV-in-Romania_-20-27-noiembrie_21448/

lauff lautf laurf