Medici si cercetatori romani premiati cu aur pentru o proteza inovativa de sold
O echipa mixta de medici si cercetatori romani a castigat aurul la Concursul international Bruxelles - EUREKA, eveniment dedicat inventicii, organizat in cadrul Salonului INNOVA, 19-21 noiembrie 2015, Bruxelles, Belgia.
"Maior medic asist. univ. dr. Moga Marius, medic primar ortopedie-traumatologie, maior medic dr. Cezar Ionut Calin, medic specialist oncologie medicala si asistent medical licentiat Ileana Mariana Mates/Sectia Clinica ORL, din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central 'Dr. Carol Davila' (SUUMC), au facut parte din echipa care a reprezentat Romania la Salonul International de Inventica 'Innova', Bruxelles, echipa care a obtinut, pentru inventia 'Short femoral stem cervical endoprothesis' (Proteza de sold scurta femurala cervicala), cinci distinctii ale evenimentului, respectiv: medalia de aur a Salonului, Premiul special al Sectiunii 'Medicina si sanatate' si trei diplome, acordate de delegatiile Frantei, Rusiei si Poloniei" - informeaza Agerpres.
Produsul premiat este o proteza de sold, cu un sistem inovator de fixare, mixt, prin insurubare si cimentare in colul femural, dispozitiv medical ale carei principale avantaje sunt atat posibilitatea de implantare prin tehnici chirurgicale minim invazive, cat si asigurarea unei conservari maxime a masei osoase.
Ideea acestui proiect a apartinut maiorului medic asist. univ. dr. Moga Marius, din Sectia Clinica Ortopedie si traumatologie a SUUMC, care, in urma cu un an de zile, a initiat dialogul cu echipa de cercetatori din cadrul Universitatea Politehnica Bucuresti.
Echipa de cercetatori din SUUMC a realizat un tratament individualizat pentru fiecare pacient ce asigura o integrare rapida acestuia in viata sociala.
Pentru inventia 'Short femoral stem cervical endoprothesis' s-a obtinut in acest an brevetul national, urmand ca, la inceputul anul viitor, sa se demareze demersurile necesare pentru omologarea, la nivel international, a acestui dispozitiv medical.
Proiectul de cercetare-dezvoltare si inovare stiintifica in domeniul medical este rezultatul parteneriatului academic dintre SUUMC si Universitatea Politehnica Bucuresti (UPB), din echipa au facut parte si prof. univ. dr. Augustin Semenescu, Facultatea stiinta si Ingineria Materialelor, prof. univ. dr. Mihnea Cosmin Costoiu, rectorul universitatii si conf. univ. dr. ing. Catalin Gheorghe Amza.
Participarea Romaniei la acest important eveniment expozitional, devenita una de traditie si marcata de fiecare data prin rezultate valoroase, s-a materializat, si in acest an, prin 31 inventii inscrise in competitie, majoritatea dintre ele fiind deja in stadiul de realizare prototip sau produs, pentru care s-au obtinut 23 medalii de aur si 8 medalii de argint, precum si 29 de premii speciale (14 premii obtinute la Festivitatea de premiere si 15 premii acordate in Standul Romaniei).
Sursa: PaginaMedicala.ro