Initiere Program national de toxicologie clinica
Seful Clinicii de Medicina Muncii din Spitalul Clinic Judetean (SCJ) Mures, dr. Horatiu Moldovan, a anuntat ca institutia va adaposti un centru de toxicologie din Romania, al doilea dupa cel existent in Bucuresti, precizand ca au inceput deja demersurile pentru un program national de toxicologie clinica, prin care aceste centre sa fie dotate si cu rezervele de antidoturi care exista la nivelul Uniunii Europene, pentru toate intoxicatiile.
'Dorim sa infiintam un centru de toxicologie nu doar pentru intoxicatiile profesionale, ci pentru toate tipurile de intoxicattii. Este un proiect pentru Romania. In momentul de fata, exista un singur centru care se ocupa de intoxicatii in tara. Este vorba despre Spitalul Floreasca din Bucuresti. Noi am devenit partenerii dansilor si vom invata de la dansii sa abordam problema intoxicatiilor. Dorim sa promovam si sa obtinem si un program national pentru toxicologie clinica prin care aceste doua centre sa fie dotate si cu rezervele de antidoturi pentru toate intoxicatiile pentru care exista aceste antidoturi la nivelul Uniunii Europene, astfel incat, in momentul in care apare o intoxicatie, pe raza fiecarui centru sa poata porni antidotul cu ambulanta, cu elicopterul, iar apoi pacientul sa fie, dupa caz, dus la aceste doua centre', a declarat presei dr. Horatiu Moldovan - potrivit Agerpres.
Acesta a spus ca la Clinica de Medicina Muncii din Targu Mures pot fi facute o paleta completa de investigatii in ceea ce priveste toate bolile profesionale si ca in paralel se dezvolta si partea de toxicologie.
In plus, a afirmat dr. Moldovan, incepand cu 1 ianuarie 2016, la nivelul SCJ Mures, in cadrul Sectiei Anestezie si Terapie Intensiva, va functiona un aparat de dializa hepatica, care poate sa gestioneze etapele cele mai dificile ale unei intoxicatii, care au ca urmari insuficienta hepatica.
'Momentan, toti pacientii din tara sau din zona noastra sunt trimisi la Bucuresti. Pentru partea de pediatrie exista un aparat la Cluj, dar aceste aparate sunt insuficiente, pot sa trateze un numar limitat. Tratamentul este foarte scump, mii sau zeci de mii de euro pe pacient. Exista disponibilitatea din partea spitalului nostru, din partea Consiliului Judetean Mures si din partea autoritatilor centrale de a sprijini aceasta initiativa', a sustinut dr. Horatiu Moldovan.
Sursa: PaginaMedicala.ro