Imprimare

Ministrul Sanatatii pregateste un program national pentru pacientii arsi

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu, a anuntat ca va fi realizat un program national pentru pacientii arsi, ca parte integranta a programelor prioritare - informeaza Agerpres.

"Intentionam sa facem un program national de arsi, care va fi parte integranta a programelor prioritare, si programul de construire si reabilitare a centrelor de arsi, finantat printr-un imprumut de la Banca Mondiala", a spus demnitarul.

El a precizat ca a fost suplimentat fondul pentru actiunile prioritare cu 26 de milioane lei, ceea ce inseamna cu 10% mai mult.

"O parte dintre pacienti fiind transferati, astazi, prin ordonanta de urgenta privind plata tratamentelor in strainatate, s-au acoperit aceste costuri si pentru tarile non-UE unde se suporta si transportul si intreg tratamentul, si pentru tarile UE unde mai exista un oarecare supliment care va trebui achitat, coplata, transport. in tarile UE, contravaloarea serviciilor a fost platita prin Formularul S2 fostul E112", a precizat ministrul Sanatatii.

Intrebat de ce nu a fost folosit Centrul de arsi grav de la Spitalul de Urgenta Floreasca in cazul pacientilor raniti la clubul Colectiv, ministrul a spus ca din cauza lipsei de personal calificat.

"Este vorba de personal. Am cerut o analiza si, cum ziceam, am cerut in mod expres sa fie angajat personal de specialitate", a mai spus Patriciu Achimas Cadariu.

Dorel Sandesc, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, a afirmat ca programul national de arsi care urmeaza sa fie implementat se va referi la pacientul ars dupa ce acesta iese din Terapie Intensiva.

"Programul reia principiile actiunilor prioritare pentru faza imediat post-critica a ingrijiri intraspitalicesti a marilor arsi. Bugetul va fi statistic, analizand statistic numarul de mari arsi internati in Romania in ultimul an. Vom lua 100-150 de cazuri pe standardele de cost facute de specialisti", a explicat Sandesc.

In Bucuresti exista in jur de 11 paturi pentru astfel de pacienti la Spitalul de Arsi si 25 la Spitalul Grigore Alexandrescu.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Ministrul-Sanatatii-pregateste-un-program-national-pentru-pacientii-arsi_21449/

lauff lautf laurf