Imprimare

Cel mai subtire vas de sange creat de cercetatorii japonezi

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Vasul, cu un diametru de 0,6 milimetri, a fost conceput de echipa de cercetatori de la Departamentul de Inginerie Biomedica de la Centrul National Cerebral si Cardiovascular, informeaza Agerpres.

Echipa, in frunte cu profesorul Yasuhide Nakayama, a folosit procedura prin care colagenul acopera un corp strain dupa ce acesta patrunde in organism.

Pentru a obtine microvasul, a fost introdusa o tija de marimea unui fir de par in corpul unui soarece si lasat acolo timp de doua luni. Dupa ce colagenul l-a acoperit, obiectul strain a fost retras dupa formarea unui tub. Dupa sase luni vasul a fost transplantat intr-o artera, care in ziua de azi functioneaza in mod normal, asigura cercetatorii.

Vasele sanguine artificiale disponibile in prezent sunt facute din materiale fluoroplastice care vor fi inlocuite insa cu tesuturi pe care le genereaza corpul uman. Problema este ca avand un diametru de sub 6 milimetri exista riscul formarii unor coagulari sangvine in interior.

Echipa profesorului Nakayama spera ca aceste microvase sa permita insertii mai complexe in zonele sensibile ale organismului.
 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Cel-mai-subtire-vas-de-sange-creat-de-cercetatorii-japonezi_21457/

lauff lautf laurf