Imprimare

Numarul copiilor vindecati de cancer in crestere

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Numarul supravietuitorilor din randul copiilor diagnosticati cu cancere este din ce in ce mai mare, a declarat seful Sectiei de oncologie pediatrica de la IOB, Monica Dragomir, la o conferinta de specialitate, unde a prezentat date comunicate de Societatea Europeana de Oncologie Pediatrica - informeaza Agerpres.

"In fiecare an, sunt diagnosticati 35.000 de copii, adolescenti cu cancer, dintre care 15.000 de cazuri la categorie de varsta sub 15 ani, 20.000 de la categoria de varsta 15-24 de ani. Din fericire 80% pot fi vindecati prin tratament multidisciplinar modern astfel incat se crede ca intre 300.000 si 500.000 de cetateni ai Europei sunt supravietuitori ai unui cancer din copilarie. Din pacate, 20% pana la 40% dintre acestia experimenteaza, au efecte secundare tardive ale bolii sau ale tratamentelor oncologice pe care le-au avut. Din pacate 6.000 de tineri si copii mor in fiecare an de cancer. Pentru ei nu se poate face nimic, dar pentru ceilalti putem face multe lucruri pentru ameliorarea calitatii supravietuirii. Supravietuirea copiilor cu cancer a avut o evolutie absolut spectaculoasa comparabil cu cancerele adultului. Daca in anii '70, rata de supravietuire, de vindecare era undeva la 50% ea a crescut incet pana in anii 2000, dupa care in prezent se situeaza in medie in jur de 80%", a afirmat medicul, citand Societatea Europeana de Oncologie Pediatrica.

Monica Dragomir a precizat insa ca in cazul unor cancere nu s-au inregistrat progrese nemaipomenite in ultimii 30-40 de ani, astfel incat supravietuirea ramane aproape de 60% in tumori cerebrale si peste 60-65% in sarcoame osoase si de tesuturi moi.

"Sunt o serie de cancere in care rata de vindecare este de peste 90% — Limfom Hotkin 95%, nefroblastom peste 92%, retino blastom 95%. Iar in ceea ce priveste tumorile cu celule germinale virtual se pot vindeca chiar in cazuri metastazate in proportie de 100%", a spus Dragomir.

Potrivit acesteia, in cazul leucemiilor, diferenta de vindecare intre Romania si statele dezvoltate este de 6-7% in cazul limfoamelor, iar in cel al tumorilor cerebrale nu exista diferente.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Numarul-copiilor-vindecati-de-cancer-in-crestere_21455/

lauff lautf laurf