Imprimare

Vasile Ciurchea: Ne gandim la un subprogram dedicat oncologiei pediatrice

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Specialistii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate vor sa realizeze, in cadrul programului de oncologie, un subprogram dedicat cazurilor pediatrice, a anuntat presedintele CNAS, Vasile Ciurchea - conform Agerpres.

"Sigur ca ne gandim si incercam sa creionam un subprogram in cadrul programului de oncologie dedicat oncologiei pediatrice. Urmeaza in perioada imediat urmatoare sa discutam cu specialistii din domeniu, cu psihologi, cu absolut toti cei care pot sa contribuie cu ceva la acest subprogram, ca sa putem oferi tot substratul de care are nevoie acest program, nu doar in a aloca niste sume. Extrem de important este tot ce inseamna suport in aceasta boala si atunci sigur ca vom gasi solutii si pentru psihologie si pentru kinetoterapie si chiar pentru a face viata mai usoara acestor copii in clinici", a spus Ciurchea, in cadrul celei de-a IV-a conferinte nationale dedicate problematicii cancerului la copii si tineri "Interventia pe termen lung — conditie esentiala pentru integrarea optima a copilului cu cancer!".

Potrivit acestuia, in cadrul subprogramului ar putea fi realizate cateva centre de oncologie pediatrica. "Tot in programul de anul viitor, (...) incercam sa mai facem cateva centre de oncologie pediatrica. Daca mai apar centre noi, in acele centre noi trebuie sa se faca fix ceea ce se face si in IOB la Bucuresti sau la Cluj sau Iasi. Nici nu este o solutie sa aducem toti copiii in Bucuresti sau la Cluj, se vor aglomera foarte mult", a explicat Ciurchea.

Seful CNAS a precizat totodata ca vor mai fi introduse molecule noi pentru tratarea afectiunilor oncologice.

"Este extrem de important daca putem sa punem un diagnostic foarte rapid sau mult mai rapid decat cum il punem pana acum. Este extrem de important daca putem sa oferim tratamente mai usor suportate de copil decat de un adult. S-au introdus molecule noi in oncologie, se vor mai introduce si altele. Tocmai au fost la Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale cateva zile de analiza pentru moleculele care nu primisera acceptul de a intra pe lista. A fost perioada de contestatii, s-a analizat si vor intra. Nu stiu daca sunt toate, nu stiu daca sunt absolut toate tratamentele disponibile in acest moment la noi, de care are nevoie patologia oncologica si in special patologia din oncologia pediatrica", a spus Ciurchea.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Vasile-Ciurchea_-Ne-gandim-la-un-subprogram-dedicat-oncologiei-pediatrice_21454/

lauff lautf laurf