Imprimare

Tratament al cancerului de prostata ce dubleaza riscul de Alzheimer

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Tratamentul antiandrogenic impotriva cancerului de prostata aproape ca dubleaza riscul ca barbatii sa ajunga sa sufere de boala Alzheimer, comparativ cu cei care nu urmeaza aceasta terapie, potrivit unei analize a datelor medicale din doua mari sisteme spitalicesti din SUA, informeaza Agerpres.

Mai multi barbati care au urmat mult timp acest tratament blocant pentru functia si actiunea testosteronului au prezentat un risc mai mare de a fi diagnosticati cu maladia Alzheimer, conform studiului publicat in revista medicala 'Journal of Clinical Oncology'.

Aceasta cercetare nu dovedeste ca tratamentul antiandrogenic creste acest risc, dar pune in evidenta in mod clar aceasta posibilitate.

In plus, aceste rezultate corespund altor indicii potrivit carora un nivel scazut de testosteron, hormonul masculin, slabeste rezistenta creierului impotriva bolii Alzheimer la persoanele care imbatrânesc.

"Pe baza rezultatelor studiului nostru, un risc crescut de Alzheimer este un efect potential al tratamentului antiandrogenic, insa este nevoie de mai multe cercetari inainte de examinarea unei schimbari in practica medicala pentru tratamentul cancerului de prostata", sustine Nigam Shah, profesor asistent de informatica biomedicala la Universitatea Stanford (California), autorul principal al studiului.

Hormonii androgeni, de sex masculin, joaca un rol cheie pentru stimularea cresterii celulelor canceroase in boala de prostata. Astfel de terapii care suprima producerea acestor androgeni sunt adesea folosite impotriva cancerului de prostata.

Conform estimarilor, aproximativ 500.000 de persoane din SUA care sufera de o tumoare canceroasa a prostatei sunt tratate cu antiandrogeni.

Dar, autorii studiului releva ca reducerea in mod semnificativ a activitatii acestor hormoni poate avea efecte secundare adverse.

Mai multe studii au relevat deja legaturile dintre nivelurile scazute de androgeni, in principal testosteron, si impotenta, obezitate, diabet adult, hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare si depresie.

Cercetarile din ultimii ani au stabilit, de asemenea, legatura intre nivelul scazut de testosteron si handicapul cognitiv. in plus, barbatii cu Alzheimer tind sa aiba un nivel scazut de testosteron, comparativ cu al persoanelor de aceeasi vârsta care nu sunt afectate de aceasta degenerare incurabila a creierului.

Totodata, cercetarile pe soareci si asupra oamenilor sugereaza ca nivelul scazut de testosteron poate duce la accentuarea producerii proteinelor beta amyloide care formeaza placi in creier caracteristice bolii Alzheimer.

Pentru acest studiu publicat luni, cercetatorii au analizat dosarele medicale a aproximativ cinci milioane de pacienti, dintre care 16.888 au fost diagnosticati cu cancer de prostata, iar circa 2400 au fost tratati cu antiandrogeni.

Ei au comparat datele cu acelea ale unui alt grup de pacienti cu cancer de prostata, dar care nu au urmat un astfel de tratament.

Grupul de oameni supusi la terapia hormonala a avut cu 88% mai multe sanse de a dezvolta boala Alzheimer in timpul perioadei de monitorizare, comparativ cu grupul care nu a urmat aceasta terapie cu hormoni.

Conform oamenilor de stiinta, exista indicii ca testosteronul are, de obicei, efecte protectoare asupra celulelor cerebrale din creier, mai subliniaza AFP.
 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Tratament-al-cancerului-de-prostata-ce-dubleaza-riscul-de-Alzheimer_21465/

lauff lautf laurf