Imprimare

CMR: 2016 incepe cu alegeri la colegiile medicilor din tara

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Gheorghe Borcean, a declarat ca imediat dupa Sarbatorile de iarna va incepe un nou ciclu electoral pentru colegiile medicilor, alegerile urmand a avea loc la sfarsitul lunii februarie - inceputul lunii martie - informeaza Agerpre.

"Imediat dupa sarbatori va incepe un nou ciclu electoral cu formarea comisiilor electorale judetene, a comisiilor electorale, cu depunere de candidaturi. Sfarsitul alegerilor, in doua tururi, va fi undeva la sfarsitul lui februarie, inceputul lui martie", a afirmat medicul.

Colegiul Medicilor din Romania a invalidat sambata alegerile pentru o noua conducere in 35 de judete.

"La timpul cand au fost depuse candidaturile pentru functiile de conducere in colegiile judetene ale medicilor in data de 23 noiembrie, era in vigoare un articol 449 din Legea 95/2006 care spunea ca membrii in organele de conducere ale Colegiului medicilor au dreptul la doua mandate. Prin exceptie, erau membrii din adunarea generala nationala care nu erau limitati la numar de mandate. In 29 noiembrie, in timpul procesului electoral, a intrat in vigoare un amendament care s-a materializat ca Legea 294/2015 care exclude, scoate din discutie aceasta limitare a numarului de mandate. O parte din colegiile judetene, care sunt persoane juridice independente si autonome juridic, au acceptat candidaturile unor membri cu doua mandate la data cand si-au depus candidaturile, intelegand prin aceasta ca sunt doua lucruri diferite: un lucru este depunerea candidaturii si altul este obtinerea mandatului. Noi stiam ca legea era la promulgare si urma sa fie publicata in Monitorul Oficial si va intra in vigoare in timpul procesului electoral. Acesta este motivul pentru care unele judete au acceptat candidaturile colegilor cu doua si mai multe mandate pe lista si altele nu au acceptat. Avand in vedere ca situatia a decurs in felul acesta, Comisia electorala centrala a invalidat alegerile la judetele la care s-au ingaduit depuneri de candidaturi la medici cu doua mandate, cel putin in organele de conducere", a explicat Gheorghe Borcean.

Potrivit acestuia, ''episodul electoral ratat" creeaza tuturor membrilor colegiului posibilitatea de a participa la viitoarele alegeri.

"Indemnam pe toti colegii nostri, indiferent de forma in care sunt organizati, sa se mobilizeze si sa vina la alegeri, pentru ca toti suntem membri ai Colegiului Medicilor din Romania. De asemenea, ii chemam sa vina cu propuneri de actiuni si sa participe la punerea lor in practica", a indemnat presedintele CMR.

Alianta Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical din Romania sustine, intr-un comunicat remis presei, ca alegerile pentru conducerea Colegiului Medicilor din Romania au fost caracterizate de ''controverse si absenteism''.

La cererea conducerii colegiului, motivata prin exemple din legislatiile altor tari, Parlamentul Romaniei a schimbat aceasta prevedere in regim de urgenta, in termen de cinci luni de la inaintarea propunerii. Ceea ce inseamna ca legea actuala permite practic un numar nelimitat de mandate", arata Alianta Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical din Romania.

 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/CMR_-2016-incepe-cu-alegeri-la-colegiile-medicilor-din-tara_21473/

lauff lautf laurf