Imprimare

Un test non-invaziv pentru diagnosticarea unor forme rare de cancer la copii

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Cercetatorii britanici au dezvoltat un test ieftin non-invaziv care ar putea ajuta medicii sa diagnosticheze unele tipuri de tumori maligne aparute in copilarie, potrivit unui studiu publicat miercuri de Universitatea din Cambridge, relateaza Agerpres.

Tinta testului este un tip de cancer cunoscut sub numele de cancer al celulelor germinative (embrionare). Acest tip de celule se pot dezvolta devenind tumori, in special in testicule si ovare, locurile in care se afla in mod normal. Ocazional, celulele germinative se pot bloca in timpul dezvoltarii si se pot transforma ulterior, de exemplu, in tumori cerebrale.

Diagnosticarea precisa si monitorizarea este cruciala pentru pacienti, insa toate testele actuale sunt scumpe si nici unul nu este ideal, sustine studiul.

Cercetatorii de la Universitatea Cambridge si de la Spitalul Addenbrooke au dezvoltat un test de sange si de probe de lichid cefalorahidian, care cauta sa descopere un grup specific compus din patru fragmente de cod genetic cunoscute sub numele de microARN, care se gaseste in cantitati mai mari in tumorile cu celule germinative (embrionare) maligne.

Potrivit studiului, testul poate distinge tumorile cu celule germinative maligne de tumorile cu celule germinative benigne si de alte tipuri de cancer si poate fi utilizat pentru diagnosticarea tumorilor cu celule germinative maligne din orice alta parte a corpului, inclusiv din creier.

Testul poate fi, de asemenea, folosit pentru verificarea eficacitatii tratamentelor si, fiind sigur si rentabil, permite testarea frecventa pentru monitorizare a tumorilor cu celule germinative maligne.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Un-test-non-invaziv-pentru-diagnosticarea-unor-forme-rare-de-cancer-la-copii_21478/

lauff lautf laurf