Imprimare

Numarul infectiilor alimentare din Uniunea Europeana este in crestere

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Numarul infectiilor alimentare din Uniunea Europeana este in crestere, potrivit celui mai recent raport anual elaborat de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) si de Centrul European pentru Monitorizarea Maladiilor (ECDC), relateaza Agerpres.

In 2014 au fost confirmate 2.161 de cazuri de listerioza la oameni, cu 16% in plus fata de anul anterior, continuand tendinta ascendenta inceputa in 2008. Situatia este preocupanta intrucat aceste infectii cu bacteria Listeria monocytogenes pot fi grave, mai ales la persoanele in varsta si la cele cu imunitatea scazuta, si au un grad de mortalitate mai mare decat alte boli de origine alimentara.

Campilobacterioza a ramas in continuare afectiunea alimentara cel mai frecvent inregistrata in UE incepand din 2005, numarul cazurilor confirmate in 2014 fiind de 236.851, cu 10% in plus fata de 2013. Numarul imbolnavirilor de acest fel depistate in 2014 a sporit in majoritatea statelor din UE, fapt care ar putea fi explicat si prin imbunatatirea sistemului de supraveghere si de diagnosticare din ultimii ani. in alimente, agentul care provoaca aceasta infectie se gaseste in special in carnea de pui.

In 2014 a crescut usor si numarul cazurilor de salmoneloza, pentru prima data incepand din 2008. Acest fenomen este posibil sa fi avut loc in parte din cauza modificarilor aparute in numarul de raportari din statele UE, dat fiind ca, statistic, s-a constatat o semnificativa tendinta in scadere a acestui tip de infectii in intervalul 2008-2014. Numarul alertelor referitoare la focare de infectie cu Salmonella a scazut cu 44 % in UE incepand din 2008, autoritatile sanitare apreciind ca acest lucru se datoreaza mai ales programelor de control la pasari implementate de Comisia Europeana si tarile din UE.

"Este ingrijorator ca frecventa infectiilor cu Campylobacter si Listeria continua sa creasca in UE", a afirmat Mike Catchpole, de la ECDC, insistand asupra "importantei intaririi supravegherii".

"Toti actorii importanti ai lantului alimentar trebuie sa actioneze impreuna pentru a ameliora supravegherea la nivelul UE. Aceasta cooperare este esentiala pentru reducerea poverii acestor boli in Europa", a subliniat, la randul sau, Marta Hugas, de la EFSA.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Numarul-infectiilor-alimentare-din-Uniunea-Europeana-este-in-crestere_21477/

lauff lautf laurf