Imprimare

S-a incheiat Pneumo Road-Show, editia 2015

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Cele mai importante date despre prevalenta bolii pulmonare obstructive cronice, despre metodele de diagnostic si de tratament ale acestei afectiuni dar si despre astmul bronsic, cancerul bronhopulmonar, importanta continuitatii tratamentului/aderentei la tratament pentru controlul acestor afectiuni cronice (BPOC si Astm) au fost dezbatute cu ocazia ultimului simpozion din seria Pneumo Road Show desfasurat la Constanta si coordonat stiintific de conf.univ.dr. Oana Arghir.

 

Abordarea bolii obstructive cronice trebuie realizata interdisciplinar, de aceea, intalnirile intre specialisti precum pneumologi, cardiologi, internisti si chiar medici de familie este utila pentru gasirea celor mai bune solutii de ingrijire a persoanelor cu aceste afectiuni.

„Alaturi de pneumologi, la Pneumo-Road Show editia Constanta au fost prezenti medici cardiologi, oncologi, internisti si medici de familie, reuniti cu totii pentru unui obiectiv comun: imbunatatirea metodelor de abordare si de tratament pentru afectiunile pulmonare, in randul profesionistilor din domeniu. Valoare interdisciplinara a evenimentului s-a vazut si in modul de prezentare a temelor, iar specialistii au adus in program noutati de ultima ora din domeniul medical. Evenimentul s-a bucurat de dinamism in dezbateri si de un cadru stiintific caracterizat de noutate”, a declarat conf. dr. Oana Cristina Arghir, coordonatorul local al simpozionului.

Seria evenimentelor Pneumo Road Show este organizata de Societatea Romana de Pneumologie.

Proiectul Pneumo Road Show a fost demarat in anul 2014, desfasurandu-se prin organizarea unor conferinte tematice in mai multe orase din tara. In 2015 Pneumo Road Show continua prin realizarea unor conferinte stiintifice interdisciplinare in unele dintre cele mai importante 3 centre universitare din tara.

Boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC), afecteaza aproximativ 65 de milioane de persoane din intreaga lume, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, iar factorii care influenteza aparitia bolii variaza pe glob, in functie de regiune.

In zonele geografice cu un nivel de trai mediu sau ridicat, fumatul reprezinta factorul major de risc in aparitia bolii pulmonare obstructive cronice. In tarile slab dezvoltate expunerea la surse de poluare in interiorul incaperilor, provenite din folosirea combustibilului din biomasa, pentru gatit sau incalzire, determina aparitia boli pulmonare obstructive cronice, in randul populatiei, mai arata Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Aceeasi sursa specifica si ca aproximativ 3 miliarde de persoane din intreaga lume folosesc combustibil din biomasa si carbune ca sursa principala de energie pentru gatit, incalzire si alte activitati casnice. In comunitatile respective, poluarea in interiorul locuintelor este responsabila pentru un numar mai mare de cazuri de BPOC decat fumatul sau poluarea aerului din exterior. Folosirea acestor tipuri de combustibili pentru gatit explica de ce prevalenta bolii pulmonare obstructive cronice este ridicata in randul femeilor nefumatoare din Asia, Orientul Mijlociu si Africa, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

 

 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/S-a-incheiat-Pneumo-Road-Show_-editia-2015_21481/

lauff lautf laurf