Imprimare

Retrospectiva 2015 in Medicina

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Cardul de sanatate si terapia fara interferon, principalele noutati în sistemul de sanatate

 

Implementarea cardului de sanatate, introducerea terapiei interferon free si a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum si modificarea contractului-cadru au fost principalele noutati aduse sistemului de sanatate în 2015, conform Agerpres.

Cardul de sanatate

De la 1 septembrie 2015, cardul national de sanatate a devenit unicul instrument de decontare si validare a serviciilor medicale în sistemul public de sanatate pentru asiguratii cu varsta de peste 18 ani. Implementarea acestui sistem a fost amanata de mai multe ori.

Cardul de sanatate trebuie prezentat ori de cate ori asiguratul apeleaza la furnizorii aflati în contract cu casa de asigurari de sanatate pentru servicii medicale sau farmaceutice. Furnizorul va introduce cardul în cititor, iar asiguratul va tasta codul pin. Cardul nu este necesar pentru serviciile medicale de urgenta.

Daca initial problema a fost aceea ca unii pacienti nu si-au primit cardul de sanatate, medicii au atras atentia apoi ca procesul este anevoios, acuzand în acelasi timp lipsa aparaturii necesare pentru citirea cardurilor si blocarea sistemului în mod repetat.

Avand în vedere ca au existat si pacienti care au refuzat cardul de sanatate, presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, anunta pentru acestia ca alternativa adeverinta de asigurat, cu o valabilitate de trei luni.

Oficialii Ministerului Sanatatii aratau ca, prin introducerea cardului, s-ar putea face economii în sistem de aproximativ 20%.

Dosarul electronic de sanatate (DES)

Dosarul electronic de sanatate (DES) contine informatii medicale despre pacient, adunate la nivel national de la toti furnizorii de servicii medicale cu care acesta a intrat în contact. Initializarea dosarului electronic se realizeaza la cererea pacientului de catre orice medic care detine o semnatura electronica calificata. La initializarea dosarului se încarca din Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) istoricul medical al pacientului începand cu anul 2010, anul din care exista sistemul centralizat. Pacientul este singurul care poate accesa dosarul, ori de cate ori doreste, cu ajutorul unei parole.

Conducerea CNAS sustinea ca a accesat fonduri europene pentru extinderea dosarului electronic de sanatate, pentru toate tipurile de servicii medicale.

La finalul anului 2015, dosarul electronic era initializat de peste 5.565.133 de persoane, potrivit datelor CNAS.

Premiere chirurgicale
Pe parcursul anului 2015 medicii au realizat mai multe premiere chirurgicale.

*** Chirurgul cardiolog Dan Deleanu anunta, în ianuarie, realizarea în premiera în Romania, într-un centru medical privat, a unui nou tip de interventie chirurgicala la inima — MitraClip. Interventia, minim invaziva, permite reducerea "regurgitarii mitrale" cauzata de bolile cardiace ischemice sau non-ischemice, de prolapsul de valva mitrala, sindromul Marfan sau de reumatismul articular. Tehnica îmbunatateste functia cardiaca, scade complicatiile asociate si creste calitatea vietii.

*** Un nou-nascut cu stenoza pulmonara critica a suferit, la opt zile de la nastere, o interventie de urgenta, procedura fiind realizata pentru prima oara în Romania. "Interventia este extrem de complicata si de riscanta, avand în vedere varsta frageda a pacientei, însa a fost singura optiune de salvare a vietii nou-nascutului. În lipsa manevrei, acesta ar fi murit în cateva zile. Procedura a constat în introducerea unui cateter cu balon în capat în vena femurala, cu scopul final de dilatare a balonului în interiorul valvei pulmonare stenozate. Manevra a reusit deschiderea valvei si, implicit, a îmbunatatit considerabil circulatia cardiaca a copilului, cat si prognosticul final", explica dupa interventia chirurgicala dr. Basil Thanopoulos, medic primar cardiolog la Centrele de Excelenta ARES.

*** Prima implantare a unei inimi semi-artificiale pentru un pacient care sufera de insuficienta cardiaca foarte severa a fost realizata la Institutul "C.C. Iliescu", în luna noiembrie, la un pacient de 65 de ani din Calarasi. Prof. dr .Vlad Iliescu preciza ca dispozitivul este utilizat în lume de peste cinci ani, cu rezultate bune, iar supravietuirea prin utilizarea sa este de 7—9 ani, comparativ cu vechea tehnica, unde supravietuirea, la cinci ani, era de aproximativ 20%.

*** În saptamana a 28-a de sarcina, o fetita cu mielomeningocel a fost operata în uterul mamei. Echipa de medici a reusit sa închida defectul spinal. Este vorba de medicii Sergiu Stoica si Hadi Rahimian iar interventia a fost facuta la Spitalul Regina Maria Baneasa. Astfel de operatii se realizeaza doar în centre specializate în chirurgie fetala în Statele Unite ale Americii si în cateva din Europa. Pana acum, copiii care erau identificati cu aceasta problema nu aveau nicio sansa reala de a fi operati înainte de nastere, în tara.

*** Un barbat în varsta de 86 de ani cu o tumoare gigant de peste 6 kg a fost operat la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) din Baia Mare. Managerul SJU Baia Mare, Sorina Pintea, declara ca interventia chirurgicala, efectuata în premiera, a durat patru ore.

Investitii medicale

Mai multe spitale si centre medicale au fost modernizate si dotate cu aparatura performanta în 2015. Cheltuielile au fost suportate atat de Ministerul Sanatatii, cat si de unitatile medicale. De asemenea, pentru modernizare si dotare au fost folosite fonduri europene.

...

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Retrospectiva-2015-in-Medicina_21482/

lauff lautf laurf