Imprimare

Metoda performanta de diagnostic si tratament pentru afectiunile cardiovasculare la IUBCVT Targu Mures

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant (IUBCvT) Targu Mures va pune in functiune, in aceasta luna, un angiograf biplan care ofera cea mai performanta metoda de diagnostic si tratament pentru toate afectiunile cardiovasculare, atat in cazul copiilor cat si al adultilor, a anuntat sefa institutului, dr. Klara Brinzaniuc, conform Agerpres.

Potrivit acesteia, angiograful biplan a fost achizitionat printr-un proiect POSCCE al Academiei de Stiinte Medicale in colaborare cu Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures, a fost instalat si testat incepand cu finele lunii decembrie 2015 si urmeaza sa fie functional poate chiar din aceasta saptamana.

"IUBCvT incheie un an cu realizari si momente deosebite. Am avut sansa sa derulam in parteneriat doua proiecte mari europene: un proiect POSCCE impreuna cu Academia de Stiinte Medicale, unde IUBCvT a beneficiat de o dotare specifica si de suport pentru activitatea de cercetare de peste 1 milion de euro. In contextul acestei activitati de cercetare, care se va derula, incepand din 2015, timp de 5 ani, folosindu-ne de un aparat de inalta performanta, un angiograf biplan, singurul care permite investigarea atat a copiilor cu malformatii congenitale, cat si a adultilor cu sindroame coronariene. Aparatul permite realizarea unor proceduri de cardiologie interventionala deosebit de complexe, care pentru copii este o premiera nationala si care are mari sanse ca sa creasca performanta centrului cardiovascular pediatric, prin rezolvare nu numai prin interventii chirurgicale de catre echipa noastra de specialisti, chirurgi si anestezisti a acestor cazuri, dar si intr-o echipa de cardiolog interventionist anestezist si, la nevoie, chirurg cardiovascular prin metode noi, minim invazive, metode care in 2016 dorim, prin expertiza unui centru european cu care colaboram, sa le extindem si la proceduri pe care in 2015 nu am reusit sa le abordam', a declarat Klara Brinzaniuc.

Potrivit sefei IUBCvT Targu Mures, pe langa proiectul in parteneriat cu Academia de Stiinte Medicale in cadrul Proiectului POSCCE, Institutul, in parteneriat cu Universitatile de Medicina si Farmacie din Targu Mures si din Cluj-Napoca, a finalizat si Proiectul CORDISPED finantat prin POSDRU, in valoare de peste 4,7 milioane de euro.

In cadrul CORDISPED, 270 de medici si asistenti medicali din tara au beneficiat de pregatire de specialitate in domeniul chirurgiei cardiovasculare si cardiologiei pediatrice si a unor specialitati conexe.

''Pentru institutia noastra, Proiectul CORDISPED a permis, pe langa formarea si upgradarea unui numar mare de specialisti (medici si asistenti medicali), introducerea unor proceduri noi de diagnostic si tratament si crearea specialistilor (in prezent singurii din Romania) ce vor completa activitatea specialistilor cardiologi si chirurgi cardiovasculari pediatri in domenii practicate pana acum doar in unele centre medicale europene: Munchen, Praga, Londra sau Paris. Aceste domenii, care din acest an au specialisti si din unitatea noastra, sunt Cardiologie interventionala pediatrica si Electrofiziologie pediatrica'', a precizat Brinzaniuc.

La implementarea proiectului au participat si 10 experti din centre de Cardiologie si Chirurgie cardiovasculara pediatrica din Europa, Munchen, Praga, Varsovia, Budapesta si Zagreb.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Metoda-performanta-de-diagnostic-si-tratament-pentru-afectiunile-cardiovasculare-la-IUBCVT-Targu-Mures_21483/

lauff lautf laurf